Vláčný závin se 2 druhy náplní - postup přípravy
Pokud hledáte recept na klasický a tradiční dezert, vyzkoušejte recept na tento vláčný závin se 2 druhy náplní. Příprava je snadná a zvládne ji i úplný začátečník.
Na makovou náplň
Na ořechovou náplň
Na těsto
Na potření
Na ořechovou náplň smíchejte mleté vlašské ořechy s cukrem a marmeládou. Směs přelijte horkým mlékem (cca 100 ml) tak, aby náplň byla jemná a dobře roztíratelná.
Na makovou náplň smíchejte mák s cukrem a marmeládou. Směs přelijte horkým mlékem (cca 200 ml) tak, aby náplň byla opět jemná a dobře roztíratelná.
Rozdrobte droždí do misky, přidejte lžíci cukru a teplé mléko. Nechte směs 10 minut odpočinout. Mezitím do velké mísy prosejte hladkou mouku, přidejte sůl a promíchejte.
Do mísy přidejte vodu, 30 ml oleje a kvásek. Vše důkladně promíchejte a vypracujte těsto. Nakonec přidejte 20 ml oleje a těsto hněťte, dokud nebude hladké a pružné.
Připravené těsto potřete malým množstvím oleje, vložte ho zpět do mísy a přikryjte ho utěrkou. Poté ho nechte kynout 30 minut na teplém místě.
Vykynuté těsto rozdělte na 4 stejné díly. Každý díl vytvarujte do koule, dostatečně je pomažte olejem a nechte je odpočinout dalších 15 minut.
Bochánek přendejte na pracovní plochu, překryjte ho potravinářskou fólií či celofánem a vyválejte z něj tenký obdélník. Poté na něj rozetřete polovinu ořechové náplně.
Konec těsta nechte nepotřený a závin z 90% srolujte. Stejným způsobem rozválejte další bochánek a napojte ho na konec těsta. Rozetřete na něj zbytek ořechové náplně a celý závin srolujte.
Závin přendejte na plech vyložený pečicím papírem. U makového závinu zvolte stejný postup, jako v toho ořechového.
Záviny nechte na plechu ještě 20 minut kynout. Mezitím předehřejte troubu na 180 °C. Záviny propíchejte párátkem, potřete je žloutkem rozmíchaným s mlékem a vložte do trouby. Pečte je 40 až 45 minut do zlatova.
Upečené záviny nechte vychladnout, nejprve je ale otočte dnem vzhůru, aby zůstaly krásně nadýchané. Poté je nakrájejte a servírujte.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Domaći Recepti