Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Výborné máslové kokosky

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Výborné máslové kokosky - postup přípravy

Advent je tady, a tak je načase namazat svaly, zadělat těsto, rozpálit troubu a napéct vánoční cukroví. Přinášíme vám sérii klasických i těch méně známých vánočních receptů na cukroví, které vám nádherně provoní byt vanilkou a cukrem a prodchne kouzlem Vánoc i ty nejsychravější a úplně nevánoční dny. Tentokrát si ukážeme recept na tak trochu jiné kokosky, než jste nejspíš zvyklí. Tyto jsou sice z bílků, ale přidává se do nich také máslo, a tak jsou trochu hutnější. Přitom jsou ale velmi šťavnaté a voňavé, křehké a neskutečně jemné. Ale pamatujte, měli byste je nechat alespoň dva dny uležet, teprve potom totiž získají tu správnou chuť.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Máslo nechte úplně změknout při pokojové teplotě a pak jej s polovičním množstvím odměřeného moučkového cukru utřete do pěny. Vedle do misky přes sítko prosejte hladkou mouku, přidejte do ní prášek do pečiva, špetku soli a strouhaný kokos. Všechny suché přísady dobře vzájemně promíchejte a tuto směs pak přimíchejte do sladké máslové hmoty.




Do misky vložte dva vaječné bílky, přidejte k nim špetku soli a elektrickým šlehačem je vyšlehejte maximální rychlostí do polotuhého sněhu. Do něj pak přimíchejte zbylé množství cukru a dále šlehejte do úplně tuhé konzistence, která vytváří pevné špičky po vytažení šlehacích metliček.


Špachtlí či vařečkou pak jemně přimíchejte bílkový sníh do máslové hmoty tak, abyste vytvořili jednolitou hmotu. Mísu pak zakryjte přilnavou fólií, uložte ji do lednice a nechte 30 minut odležet.

Troubu rozehřejte na 150 °C a plech vyložte pečicím papírem. Kávovou lžičkou pak odebírejte kousky odleželého těsta, které obalte ve strouhaném kokosu a skládejte v malých rozestupech na plech. Pak je vložte do vyhřáté trouby a pečte je po dobu 20 až 25 minut dozlatova a do té doby, než budou kuličky pevné. Dejte ale pozor, kokosky nesmí zhnědnout, jinak by mohl kokos na nich zhořknout.

Dopečené kokosky vyjměte z trouby a uložte je na chladné místo, kde je nechte 48 hodin odležet.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů