Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kořeněná slaninová roláda

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut

Kořeněná slaninová roláda - postup přípravy

Chystáte domácí party, na které poteče alkohol proudem a přemýšlíte o vhodném občerstvení, které by vám posezení s přáteli zpříjemnilo? Pokud jsou vaši přátelé masožravci, určitě nepohrdnou voňavou a pikantní slaninovou roládou, kterou je zaručeně překvapíte i mile potěšíte. Roláda zůstává stále jemná a vláčná, protože sádlo je chráněné před vysycháním použitou kůží. Zároveň je při její přípravě zásadní množství použitého koření. Měli byste použít zhruba 30 gramů koření na 2 kilogramy sádla, abyste docílili plné a výrazné chuti.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Vyberte si sádlo, které je co nejčerstvější a má krásně růžovou a pružnou kůži. Před přípravou povrch kůže oškrábejte nožem, umyjte pod tekoucí vodou a důkladně osušte.




Smíchejte koření ve stejném poměru tak, abyste získali třicet gramů kořenicí směsi. K té pak přidejte sůl a důkladně posypejte celou vnitřní tukovou část připraveného plátu vepřového sádla. Pomocí prstů koření rovnoměrně rozetřete po celém povrchu a jemně zamačkejte.

Pak slaninu velice pevně zatočte do role a omotejte ji provázkem, aby se nerozbalovala.

Takto připravenou slaninovou roládu zabalte do igelitové přilnavé potravinářské fólie a vložte ji do mrazáků na několik týdnů. Jíst se dá už po třech dnech, nicméně důrazně doporučujeme nechat slaninu uležet déle, aby se příchutě koření dostatečně důkladně natáhly do vepřového sádla a to získalo tu správnou strukturu.

Před podáváním vyjměte roládu z mrazáku a ostrým nožem ji nakrájejte na tenčí, pár milimetrů silné plátky. Pokud máte udírnu, můžete ji nechat také vyudit, dodáte sádlu zajímavý šmrnc a kouřovou příchuť.

Pro přípravu této rolády můžete použít nejen výše uvedené koření, ale jakékoliv jiné podle vlastní fantazie a chuti. Velmi dobře se hodí například korejská mrkev, solená pálivá omáčka adžika (s česnekem, koriandrem, paprikou, chmeli-suneli, koprem a sumahem, která pochází původně z Gruzie, ale zabydlela se i v našich končinách) případně jakákoliv jiná kořeněná a pálivá omáčka.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů