Žampionový salát s bylinkovou marinádou - postup přípravy
Ze žampionů lze připravit skvělý salát, který bude vynikající jako příloha k jídlu nebo základ různých pokrmů. Chuť jim dodává jednoduchá, ale výborná marináda.
Ingredience
Houby si očistěte a nakrájejte na silnější plátky. Pokud máte malé kloboučky, nemusíte je krájet a můžete je použít celé.
Do hrnce, ve kterém budete houby vařit, dejte vodu, olej, sůl, cukr, mletý koriandr, pepř, sušené bylinky (jako například sicilskou směs) a bobkový list. Pak nastříhejte několik snítek petrželky a kopru. Vše promíchejte a dejte vařit na sporák.
Jakmile je marináda horká, přidejte houby a míchejte. Začnou pouštět vodu, množství tekutiny tedy naroste. Když začne tekutina vřít, vařte houby ještě 6 minut. Pak je odstavte z kamen a přidejte k nim ocet. Pokud nemáte 3procentní, použijte jiný, jen jeho množství podle koncentrace upravte. Poté směs nechte mírně vychladnout.
Připravte si skleničky, buď 1 velkou nebo 2 menší. Na jejich dno dejte na půlkolečka nakrájenou cibuli a plátky česneku. Pak do sklenic dejte houby a zalijte je šťávou. Přikryjte je víčkem a vložte na noc do lednice. Poté je můžete konzumovat.