Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zapečená cuketa s vajíčkem

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Zapečená cuketa s vajíčkem - postup přípravy

Cuketu všichni znají jako zeleninu, která se svým tvarem podobá okurce. Věděli jste ale, že je plná zdraví prospěšných látek, díky nimž se vyplatí zařadit ji do našeho jídelníčku co nejčastěji? Cukety vynikají především vysokým obsahem vitaminů A a B, kromě nich obsahují také minerály, zejména draslík, hořčík, železo, vápník, sodík a fosfor. Další cennou látkou, kterou v cuketách nalezneme ve vysokém množství, je vláknina. Cuketu lze konzumovat mnoha rozmanitými způsoby, jeden netradiční recept vám dnes přinášíme.

Ingredience pro:
2 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Prvním krokem je důkladné omytí cukety a dále její oloupání a nakrájení na tenká kolečka. Pokud máte doma speciální struhadlo, můžete vytvořit i vizuálně zajímavé plátky v podobě varhánků či mřížky. Takto nakrájené plátky následně dochuťte solí a pepřem a vložte do tukem vymazané zapékací misky.




Dalším krokem je příprava vajíčkové směsi, kterou použijeme jako zálivku na zapečení cukety. Stačí do rozklepnutého vajíčka přidat trochu soli, prolisovaný česnek, nastrouhaný tvrdý sýr a zakysanou smetanu či bílý jogurt. Všechny ingredience následně důkladně promícháme tak, aby vytvořily jednolitou směs. Na závěr touto vaječnou zálivkou přelijeme cukety v zapékací misce tak, aby se zálivka dobře dostala do všech míst. Posledním krokem je vložení misky do trouby předehřáté na sto osmdesát stupňů Celsia. Při této teplotě cuketu pečte přibližně po dobu třiceti pěti minut, to, že je zapečená cuketa hotová poznáte podle zlatavé kůrky, která se vytvoří na jejím povrchu.


Zapečenou cuketu s vajíčkem lze servírovat mnoha rozmanitými způsoby, záleží jen na vaší fantazii a chuťových preferencích, velmi dobře chutná například s čerstvým zeleninovým salátem, sýrovým dresinkem či nakládanou zeleninou. Jiný způsob představuje servírovat ji jako přílohu k rozmanitým masitým pokrmům, například míst brambor.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů