Zapečená kuřecí prsíčka s bramborem, mozzarellou a rajčaty - postup přípravy
Večeře z jednoho pekáčku jsou v módě. A má to velmi dobrý důvod. Jsou totiž snadné, rychlé, a kromě toho neuvěřitelně lahodné. Je to prosté, během pečení se příchuti použitých surovin propojí jako při žádné jiné úpravě. Když k tomu přidáte jemnost smetanové omáčky, voňavý sýr a šťavnatá rajčata, zjistíte, že víc ke štěstí opravdu není potřeba.
Ingredience
Oškrábejte brambory a nakrájejte je na plátky o síle kolem dvou milimetrů. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na půlkulaté plátky, které rozdělte na jednotlivé proužky. Do zapékací misky nalijte trochu rostlinného oleje a vymažte jím důkladně celé dno i stěny a vsypte na něj pokrájenou cibuli, kterou rozprostřete rovnoměrně po celém dně pekáčku. Na cibuli vyskládejte bramborová kolečka tak, aby se částečně překrývala a vytvořila souvislou vrstvu. Tu pak posypejte solí a mletým černým pepřem a zakapejte olivovým olejem.
Kuřecí prsíčka rozkrájejte na podélné proužky a ty pak rozdělte na menší kostky. Maso důkladně osolte a opepřete a rukou koření s masovými kostkami ještě trochu promíchejte. Poté vyskládejte kuřecí kousky na vrstvu brambor v zapékací misce.
Do hluboké mísy vyklepněte dvě vajíčka, metličkou je rozšlehejte a přidejte k nim 200 mililitrů smetany. Pokračujte ve šlehání metličkou, abyste získali jednolitou konzistenci, ke které pak přidejte podle chuti sůl, mletý černý pepř, kari koření a provensálské bylinky. Všechno koření do směsi dobře zamíchejte. Výslednou omáčkou pak rovnoměrně přelijte maso a brambory v zapékací misce. Zakryjte ji pokličkou nebo vrstvou pečicího papíru a alobalu a vložte na 40 minut do trouby vyhřáté na 200 °C.
Mezitím nastrouhejte sýr na hrubém struhadle a po uplynutí 40 minut jím zasypejte celý povrch masa v pekáčku. Umyjte a osušte rajče, které rozkrájejte na tenčí kulaté plátky a vyskládejte je v mírných rozestupech na sýr v pekáčku. Vše pak zakápněte olivovým olejem a posypejte provensálskými bylinkami a vraťte do trouby, tentokrát bez zaklopení, na dalších 15 minut. Hotovou dobrotu rozkrájejte na porce tak, že na vrchu každé bude jedno rajče, a podávejte.