Zapečená kuřecí prsíčka s cibulí ve smetanové omáčce - postup přípravy
Rychlý recept na šťavnaté zapečené kuřecí filety se hodí jako báječně chutná večeře pro celou rodinu. Přidejte jako přílohu vařené brambory a vše doplňte nakládaným zelným salátem a získáte dobrotu, na kterou budete ještě dlouho vzpomínat a určitě ji budete rádi a často opakovat. Postup výroby není nijak náročný a hravě si s ním poradí i začátečník.
Ingredience
Oloupejte dvě cibule, rozkrojte je na poloviny a ty nakrájejte na tenké půlkulaté plátky. Vhoďte je do hluboké mísy a přidejte k nim půl čajové lžičky soli, stejné množství cukru a zalijte vše vroucí vodou tak, aby byla cibule úplně potopená a odložte ji na chvilku stranou.
Kuřecí prsíčka umyjte pod tekoucí vodou, osušte papírovými utěrkami a rozkrájejte je příčně na malé plátky, asi 1 centimetr silné. Rozložte je na prkénku a posypejte podle chuti solí, mletým černým pepřem a směsí sušených bylin. Rukama pak maso s kořením dobře promíchejte.
Do hluboké misky vložte dvě polévkové lžíce majonézy, stejné množství zakysané smetany, prolisujte do směsi dva očištěné stroužky česneku a dochuťte špetkou soli a mletého černého pepře. Všechny ingredience důkladně promíchejte.
Připravte si menší pekáček. Slijte vodu z cibule, nechte ji okapat a rukou ji ještě trochu vymačkejte. Odeberte asi jednu hrst a rozložte ji na dno pekáčku. Na cibuli rozložte do těsné vrstvy jedno kuřecí prsíčko krájené na plátky a pokryjte je rovnoměrně po celém povrchu smetanovou směsí.
Na kuře se smetanou nasypejte trochu cibule a rozložte na ni druhou polovinu kuřecího masa. Zakryjte druhou polovinou smetanové směsi, pekáček zakryjte pečicím papírem a vrstvou hliníkové fólie a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C péct po dobu 30 minut.
Mezitím nastrouhejte sýr na hrubém struhadle.
Asi 10 minut před dopečením odstraňte z pekáčku pergamen a alobal a maso zasypejte nastrouhaným sýrem. Rovnoměrně ho rozložte po povrchu a vraťte pekáč zpátky do trouby dopéct, aby se sýr roztekl a jeho povrch zezlátl.
Upečené maso posypejte podle chuti čerstvou nasekanou petrželkou nebo koprem a ihned čerstvé podávejte.
Dobrou chuť.