Zapečená zelenina s omáčkou a sýrem - postup přípravy
Recepty na zapečená jídla jsou bezesporu favoritem bezmála ve všech domácnostech. Nemusíte tak dlouho vystávat u plotny – stačí totiž jen dát suroviny do pekáčku či na plech a tu největší práci nechat na troubě. Zaručeně si tak zaslouží místo ve vaší kuchařce.
Zeleninová směs
Omáčka
Na posypání
Dip
Květák i brokolici nakrájejte na menší části a vložte je do hrnce s vodou. Osolte, přilijte dvě lžíce mléka a po přivedení k varu vařte dvě minuty. Mezitím nakrájejte cibuli nadrobno a na rozpáleném oleji ji osmažte dozlatova. Poté ji sejměte ze sporáku. Uvařenou zeleninu přemístěte do zapékací formy a promíchejte ji s olejem.
Papriku nakrájejte na menší kousky. Nejprve do formy přidejte osmaženou cibuli a pak papriku. Poté přidejte i nakrájená rajčata. Vejce rozšlehejte se solí metličkou, postupně přilévejte rostlinný olej a směs promíchejte s moukou. Nalijte do misky první polovinu mléka, zašlehejte metličkou, poté přilijte druhou polovinu mléka a přidejte nasekaný kopr s petrželkou.
Omáčkou zalijte zeleninovou směs a na vrch už jen nastrouhejte tvrdý sýr. Vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů péct po dobu 40 minut. Mezitím si můžete připravit dip. Do menší mističky dejte majonézu, jogurt, prolisovaný česnek, nadrobno nasekaný kopr a promíchejte. Po dopečení ihned podávejte s dipem, dobrou chuť!