Zapečené brambory s kefírem - postup přípravy
Zapečené brambory na mnoho způsobů jsou oblíbeným obědem a večeří v českých i zahraničních domácnostech. Jsou totiž velmi variabilní a dají se připravit s rozmanitou škálou surovin. Pokud však v receptu figuruje smetana, kefír nebo sýr, nemusíte se bát o to, zda budou mít u strávníků úspěch. Zaručeně budou, to vám můžeme slíbit. Dnes vám chceme představit jeden z těch snazších receptů, které si můžete doma z brambor připravit. Jednoduchost mu ale neubírá na síle, ba právě naopak. Uvidíte, že se k němu budete s chutí rádi vracet.
Ingredience
Návod na přípravu:
Nejprve si připravte všechny ingredience. Brambory důkladně očistěte, oloupejte a umyjte ve vodě. Oloupejte cibuli, rozkrojte ji na polovinu a tu ostrým nožem nakrájejte na tenké plátky. Stroužky česneku oloupejte.
Na kamna si postavte pánev, dejte na ni trochu rostlinného oleje a dejte lehce osmažit nakrájené proužky cibule. Když zrůžoví, odstavte ji z tepla.
Vyberte si vhodnou zapékací misku a vymažte ji tukem. Brambory nakrájejte na kolečka a vložte je do mísy. Navrch nasypejte osmahlou cibulku a prolisujte tři stroužky česneku. Přidejte sůl, pepř a koření, dvě třetiny strouhaného sýra a zalijte kefírem. Všechny přísady špachtlí dobře promíchejte.
Troubu si dejte předehřát na 180 stupňů Celsia a vložte do ní brambory péct na 30 až 35 minut. Po uplynutí této doby vyjměte z trouby, zasypejte povrch rovnoměrně zbývajícím sýrem a vraťte do trouby dopéct na dalších 15 až 20 minut.
Poznámka na závěr:
Je-li kefír příliš kyselý, rozmíchejte jej ve vodě v poměru 1:1. V kyselém prostředí se totiž brambory neuvaří doměkka a nebyly by dobré.