Zapečené kuličky z masa a bramborové kaše se sýrem - postup přípravy
Zapečené večeře jsou jedny z našich oblíbených. I když použijete ty nejobyčejnější přísady, výsledek vždy vypadá skvěle. Tentokrát to platí dvojnásob. Pohledné masové a bramborové kuličky v rajčatové omáčce jsou na výrobu sice o něco pracnější, ale vůbec ne složité. Přísady vám stačí běžně dostupné, chuťové vyznění má na starosti speciálně zvolené koření v čele s muškátovým oříškem a chilli.
Bramborové kuličky
Masové kuličky
Na dohotovení
Mleté maso v misce smíchejte se strouhankou, najemno strouhanou cibulí a nasekanými lístky petrželky. Vyklepněte k masu vajíčko a vše podle chuti osolte, opepřete a přidejte sušený tymián, sladkou papriku a chilli. Směs velmi dobře promíchejte. Namažte si ruce olejem, odebírejte kousky těsta a formujte z nich kuličky zhruba o velikosti vajíčka.
Brambory nechte uvařit ve slupce doměkka. Nechte je vychladnout a oloupejte slupku. Tři brambory si odložte stranou, ke zbytku přidejte sůl a máslo rozdrťte je na kaši. K té přidejte zbytek nasekané petrželky a muškátový oříšek, chilli a dobře promíchejte. Naolejovanýma rukama opět odebírejte kousky bramborové hmoty a formujte z nich kuličky podobné velikosti, jako jsou ty masové.
Zapékací misku vytřete olejem. Zbylé tři brambory nakrájejte na kolečka a vyložte jimi dno zapékací misky. Na plátky brambor vyskládejte střídavě masové a bramborové kuličky a vložte je do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C. Pečte je 20 minut.
Mezitím v misce smíchejte 2 lžíce rajčatového protlaku s vodou a solí a promíchejte. Sýr čedar nebo jiný váš oblíbený sýr s vysokým obsahem tuku nastrouhejte nahrubo. Po 20 minutách pečení pokrm vytáhněte z trouby, přelijte obsah zapékací misky rajčatovou omáčkou, posypejte strouhaným sýrem a vraťte zpátky do trouby zapéct na dalších 20 minut.