Zapečené mleté maso s brambory a sýrem - postup přípravy
Pokud nestíháte vařit, řešením je jídlo z jednoho pekáčku. Vydrží totiž chutné klidně i dva dny. Především sestává z levných ingrediencí a postup je velice jednoduchý, tudíž jej zvládne i začátečník. Pusťte se do vaření.
Ingredience
Nejprve si oloupejte brambory a nakrájejte je na plátky silné asi 1 cm. Poté je vložte do hrnce, osolte, nalijte vodu a povařte zhruba deset minut na středním plamenu. Mezitím si v míse ochuťte vepřové a hovězí mleté maso pomocí soli a mletého pepře. Z masové směsi vytvořte bochánky a dejte je stranou. Nyní uvařené brambory sceďte a poklaďte do olejem vymazaného pekáčku. Vše přelijte omáčkou ze zakysané smetany, mleté papriky, pepře a soli. Na vrch poklaďte plátky omytých rajčat, a nakonec i bochánky z mletého masa.
Až budete mít všechny ingredience navrstvené v pekáčku, dejte pokrm do trouby a pečte asi třicet minut při 180 °C. Posledních deset minut dopékejte se strouhaným sýrem na povrchu. Podávejte teplé například se zeleninovým salátkem či nakládanou zeleninkou (okurky, čalamáda, cibulky). Přejeme dobrou chuť.
Pokud neholdujete příliš vepřovému a hovězímu masu, můžete udělat masové bochánky nebo karbanátky z masa kuřecího či krůtího. Skvělé však bude i to jehněčí. Je to jen na vás. Kromě klasického tvrdého sýru typu eidam, čedar můžete použít i nivu, parmazán, mozzarellu a podobně.