Zapečené vepřové s bramborami a houbami - postup přípravy
Tento výborný recept lze celý připravit na jednom plechu a rozhodně si na něm pochutnáte. Hodí se na všední dny i na slavnostní příležitosti a je dostatečně hutný, aby se z něj najedla i početná rodina, navíc jeh příprava nezabere příliš mnoho času. Celková doba přípravy včetně pečení zabere přibližně hodinu a půl, aby bylo maso dostatečně propečení.
Ingredience
Postup přípravy zapečeného vepřového je realizován takto:
- Maso nakrájejte na kostičky, vložte do mísy a důkladně osolte a opepřete, posypte kořením.
- V míse maso promněte, aby dochucovadla rovnoměrně pokryla povrch masa.
- Cibuli očistěte a nakrájejte na měsíčky.
- Dejte cibuli do pánve a osmahněte na slunečnicovém oleji.
- Houby nakrájejte na plátky a přidejte k cibuli. Smažte doměkka, dokud se neodpaří veškerá voda.
- Očistěte brambory a nakrájejte je na kolečka.
- Vymažte plech olejem a naskládejte na něj pásy brambor a masa.
- Zakysanou smetanu smíchejte s hořčicí, dosolte, dopepřete a důkladně promíchejte.
- Nalejte připravenou směs na brambory s masem.
- Poté na povrch rozložte houby s cibulí.
- Navrch rovnoměrně rozložte sýr nastrouhaný najemno.
- Plech zakryjte alobalem a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C.
- Pečte přibližně 50 minut.
- Po 50 minutách sejměte alobal a pečte ještě 5-10 minut, dokud směs na povrchu nezezlátne.
Pokrm se podává obdobně jako jiná zapečená jídla nakrájený na porce. Ty je možné dozdobit zeleninou nebo dipem s čerstvými bylinkami. Bylinky je možné přidat také přímo k masu během jeho dochucování, hodí se například rozmarýn.