Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zapečené nadívané žampiony a žampionová polévka

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Zapečené nadívané žampiony a žampionová polévka - postup přípravy

Žampiony nadívané, máslo, žloutky a pak sůl, zpívá se ve starém filmu pro děti Ať žijí duchové. Pokud se vám slova té písně také tanou na mysl a přemýšlíte, že byste si ty žampiony také dali, zkuste je podle receptu od paní Marie Audrlické, která se podělila i o recept na chutnou žampionovou polévku.

Ingredience pro:
6 porcí
+ -

Zapečené nadívané žampiony

Žampionová polévka

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Zapečené nadívané žampiony

 

1. Vyklepněte vajíčka a ze dvou oddělte bílky od žloutků. Bílky si schovejte do jiného receptu a žloutky s jedním celým vejcem vložte do hluboké mísy. Přidejte 100 gramů nadrobno nakrájené šunky, případně jiné uzeniny nebo sýra. Můžete tak snadno zužitkovat zbytky z lednice. Přidejte jednu lžíci změklého másla, hrstičku strouhanky, trochu soli a případně další koření, které máte rádi. Ingredience promíchejte.

2. Nyní připravte žampiony. Vydloubněte z nich nožky tak, abyste nepoškodili klobouky. Nožky odložte stranou a klobouky vyrovnejte do máslem vymazané zapékací misky. Každý klobouk naplňte připravenou směsí až přes okraj a navrch každého žampionu položte kousek másla a případně slaninu a/nebo sýr.

3. Pekáč se žampiony vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte je asi 20 až 30 minut. Pokud máte rádi žampiony šťavnatější, pekáč během pečení zakryjte alobalem nebo poklicí. Pokud máte raději křupavou kůrčičku, pak je pečte bez zakrytí.

2. KROK

Žampionová polévka

 

1. Zbylé nožky žampionů nakrájejte na malé kousky. V hrnci na másle zpěňte nadrobno nasekanou cibuli a přihoďte na ni žampiony. Nechte společně opékat dozlatova.

2. Žampiony podlijte trochou vody nebo vývaru a nechte je dusit doměkka. Poté je rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.

3. Pokrájejte zbylé kloboučky žampionů a přidejte je do rozmixovaného houbového základu. Aby měla polévka lepší barvu, přidejte trochu najemno nastrouhané mrkve a pár kapustiček pokrájených na menší kousky. Pokračujte ve vaření, dokud zelenina zcela nezměkne.

4. V hrnku smíchejte smetanu s trochou hladké mouky a rozšlehejte ji dohladka. Tuto směs za stálého míchání vlijte do polévky, nechte asi 10 minut provařit, podle chuti dosolte a podávejte.

3. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů