Zapékané sýrové tousty - postup přípravy
Pokud víte, že vás bude čekat náročný den vyžadující energii, je dobré jej začít nějakou lahodnou snídaní, která vám ji dodá a zároveň nad její přípravou nestrávíte věčnost. Zapékané tousty se sýrovou směsí všechny tyto požadavky splňují a ideální jsou i jako svačinka.
Ingredience
Na připraveném struhadle nastrouhejte tvrdý sýr (například eidam) nahrubo a nasypejte jej do větší mísy. Přidejte k němu špetku soli a zakysanou smetanu. U té je víceméně jedno, jaký má obsah tuku, záleží tedy na tom, co máte doma nebo jakou chcete výslednou hustotu. Přidejte i máslo, které jste předtím vytáhli z lednice, aby vám dostatečně změklo.
Dle chuti dodejte pepř a klidně i jiné koření, které rádi používáte. Jarní cibulku důkladně opláchněte a nakrájejte nadrobno. Přidejte ji do směsi také a pořádně vše promíchejte lžicí. Chléb nakrájejte na plátky libovolné tloušťky, jednodušší ovšem bude, když si rovnou koupíte nakrájený.
Na každý plátek vždy naneste přiměřené množství sýrové směsi a rovnoměrně ji rozetřete do všech stran. Nachystejte si zapékací mísu a vyložte ji pečícím papírem. Potřené toustíky do ní jeden po druhém přenášejte a dle libosti všechny ještě posypejte strouhaným sýrem. Troubu si předehřejte na 200 stupňů a formu do ní vložte na cca 10 až 15 minut. Poté můžete okamžitě podávat, dobrou chuť!