Zaplétaný závin s makovou náplní - postup přípravy
Zaplétaný závin s makovou náplní je skvělou volbou pro milovníky zdravějších dezertů. Můžete ho servírovat jako sladkou snídani i jako dezert k odpolední kávě.
Těsto
Náplň
Na pomazání
Nejprve připravte náplň. Mák vsypte do hrnce, kde ho smíchejte s vodou, ve které ho nechte 10–15 minut namočený. Poté vodu slijte a mák zalijte znovu čistou vodou.
Poznámka: Postup opakujte 2–3x, aby se mák důkladně propral.
Následně vodu s mákem přiveďte k varu a, na středním ohni, ho vařte 30–40 minut.
Poznámka: Během vaření se na hladině bude tvořit pěna, kterou sesbírejte.
Mák znovu sceďte a zalijte ho studenou vodou. Postup se studenou vodou opakujte 2–3x a poté mák sceďte přes cedník, vyložený plátýnkem. Z uvařeného máku vymačkejte maximum vody a mák v plátýnku osušte papírovým ubrouskem.
Mák z plátýnka vysypte do mísy, kde ho rozmixujte, do hladka, tyčovým mixérem. Poté ho smíchejte s cukrem, vaječným bílkem a máslem.
Následně připravte těsto. Mléko smíchejte se sušeným droždím a lžící cukru. Kvásek přikryjte fólií a nechte ho reagovat 7–10 minut na teplém místě.
Zatím v jiné míse vyšlehejte vejce se zbytkem cukru, solí, vanilkovým cukrem a rozpuštěným máslem.
Tip: Máslo rozpustíte během 3 minut v mikrovlnné troubě.
Do směsi vmíchejte kvásek s moukou a vytvořte hladké těsto, které vložte do mísy vymazané olejem, přikryjte ho fólií a nechte ho kynout 50–60 minut na teplém místě.
Tip: Aby vzniklo hladké těsto bez hrudek, mouku před použitím prosejte a přidávejte ji po částech.
Těsto následně prohněťte a, pod fólií, ho nechte stát dalších 10 minut. Poté o vyválejte na plát ve tvaru obdélníku, o výšce 0,5 cm a jeho ⅔ pokryjte makovou náplní. Třetinu těsta rozřežte na sudý počet proužků, z nichž každé dva zapleťte do sebe.
Závin začněte rolovat ze strany, pokryté mákem a poté ho vložte na plech, vyložený pečicím papírem, kde ho přikryjte potravinovou fólií a nechte odpočívat 35–40 minut.
Zapletený závin potřete směsí rozšlehaného vejce s mlékem a pečte ho v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 35 minut. Po upečení ho potřete rozpuštěným máslem, nechte ho vychladnout a servírujte ho nakrájený na kousky.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Готовим с Татьяной