Zasněžené vánoční máslové hrudky s džemem - postup přípravy
Křehké máslové sušenky zasypané kokosem a ozdobené kontrastním ovocným džemem se budou mezi vaším vánočním cukrovím doslova vyjímat. Jejich příprava vás navíc vyjde i docela levně.
Ingredience
Do misky vložte na kousky pokrájené studené máslo, zasypejte ho cukrem a přidejte dvě vejce se špetkou soli. Vše společně vyšlehejte do hladké a krémové směsi. Přidejte jednu polévkovou lžíci broskvového nebo jiného džemu a lžičku citrónové kůry a vše společně znovu dobře promíchejte. Nakonec přisypejte hladkou mouku spolu s práškem do pečiva a utvořte soudržné, elastické a nelepivé těsto.
Z připraveného těsta odštipujte kousky o velikosti vnitřního důlku v dlani, zformujte z nich kuličky, které mírně zploštěte, a vyskládejte je na plech pokrytý pečicím papírem. Zkuste zachovat zhruba stejnou či podobnou velikost i tvar kuliček.
Do kuliček utvořte koncem vařečky hlubokou prohlubeň a vložte plech do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C. Sušenky pečte asi 15 minut.
Po dopečení každou sušenku potřete broskvovým džemem a obalte ji ve strouhaném kokosu.
Jahodový džem vložte do zdobicího sáčku a do prohlubně z něho vytlačte malou ozdobnou kapku.
Hotové sušenky vložte do papírových košíčků, nechte džem zaschnout a podávejte.
Videopostup krok za krokem