Zavařená mrkev po asijsku s chilli a petrželkou - postup přípravy
Vyzkoušejte snadný recept na zavařenou mrkev připravenou na asijský způsob s pikantní zelenou chilli papričkou a osvěžující petrželkou. Tato lahodná pochoutka skvěle doplní pečené a grilované maso.
Ingredience
Sklenice o velikosti 700 ml včetně víček a veškerého nádobí, které budete při zavařování používat, ponořte do hrnce s vodou s mycím přípravkem na nádobí, přidejte balení jedlé sody a nechejte projít varem po dobu alespoň 10 minut. Sklenice a ostatní nádobí vyskládejte na plech a nechte vyschnout.
Mrkev očistěte, nastrouhejte ji na tenké proužky a umístěte ji do velké mísy. Celou hlavičku česneku oloupejte a nastrouhejte ji na jemném struhadle.
Zelenou chilli papričku nakrájejte na kolečka a přidejte ji k mrkvi. Směs dochuťte pálivou paprikou, mletým pepřem a solí. Všechny ingredience spolu velmi důkladně promíchejte.
Petrželku nakrájejte na větší kousky a dejte ji bokem. Na dno sklenice vložte bobkový list a naplňte ji mrkví až do poloviny. Poté přidejte nasekanou petrželku a znovu navrstvěte mrkev až po okraj.
Šťávu, kterou mrkev pustila nalijte do sklenic a postupně je zalijte 80–100 ml oleje. Do každé přidejte ještě lžičku octa a přiklopte je víčky. Na dno hrnce položte utěrku a na ni vyskládejte sklenice.
Do hrnce nalijte studenou vodu do 2/3 výšky sklenic a přiveďte ji k varu. Jakmile začne voda vařit, zavařujte mrkev po dobu 15 minut. Poté je vyjměte z vody a pevně utáhněte víčka. Poté je uložte na temné a chladné místo a skladujte až 1 rok.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Melissa Mir