Zavařená rajčatová omáčka na špagety či pizzu - postup přípravy
Ať už milujete špagety pomodoro nebo pravou italskou pizzu, bez kvalitní rajčatové omáčky se neobejdete. Pokud sami sebe nechcete odbýt obyčejným kečupem, což je snad ta nejhorší možná varianta, vyzkoušejte tento báječný recept na rajčatovou omáčku, která vám vydrží až do příští sezóny (pokud ji tedy dříve nesníte).
Ingredience
Rajčata a papriky důkladně omyjte a osušte. Cibuli oloupejte a z papriky odstraňte jádřince a zbytky semínek. Všechnu zeleninu pak nakrájejte na menší kousky. Stroužky česneku oloupejte a každý překrojte na dva nebo tři kousky.
V hrnci rozehřejte olivový olej a nechte v něm orestovat cibuli s česnekem, dokud cibule nezesklovatí a obojí nezačne krásně a pronikavě vonět. V tu chvíli přidejte do hrnce pokrájená rajčata a papriku. Trochu zeleninu osolte, aby pustila šťávu. Pak ji dobře promíchejte, aby se nezačala připalovat, přiklopte pokličkou a za občasného promíchání vařte asi 2 hodiny, dokud vše důkladně nezměkne. Poté si vezměte k ruce tyčový mixér a obsah hrnce rozmixujte do hladkého pyré.
Čerstvé oregano, rozmarýn a bazalku opláchněte pod proudem čisté a studené vody, nechte okapat a nakrájejte je nožem najemno. Poté bylinky přihoďte do hrnce se zeleninovým pyré a nechte ještě dalších 10 minut provařit. Poté směs opatrně ochutnejte, abyste se nespálili, a pokud není dost sladká, přidejte podle chuti cukr. Pokud máte poctivá a dobře uzrálá domácí rajčata, neměl by být zapotřebí téměř, anebo vůbec žádný. Jestliže jste plody koupili v obchodě, jejich kvalita bývá proměnlivá a dochucení je občas potřeba.
Připravte si čisté a sterilizované zavařovací sklenice, které naplňte ještě horkou směsí z hrnce. Pevně je uzavřete víčky a otočte dnem vzhůru. Přes sklenice přehoďte teplou deku a nechte zvolna samovolně zchladnout na pokojovou teplotu. Poté je uskladněte na chladné a temné místo, kde vydrží i déle než rok.