Závin se sušeným ovocem a ořechy - postup přípravy
Milujete dezerty z kynutého těsta? Potom si připravte podle následujícího receptu skvělý závin se sušeným ovocem a ořechy! Je velmi jemný a rozplývá se na jazyku. Oceníte ho zejména k snídani s kávou anebo také na svačinu do práce.
Těsto
Náplň
Na potření
Začněte tím, že si do mísy prosejete hladkou mouku a také krupici. Poté k surovinám přilijte rozpuštěné a zchladlé máslo, slunečnicový olej a také přidejte cukr, vejce, špetku soli, teplé mléko, teplou vodu a sušené droždí. Ve výsledku byste měli vypracovat hladké a nelepivé těsto, které bude mít vláčnou konzistenci.
To v míse přikryjte utěrkou a nechte asi 60 až 90 minut kynout na teplém místě.
Po vykynutí vyjměte těsto z mísy na pomoučený vál a rozdělte ho na dva stejně velké bochníky.
Ty překryjte potravinovou fólií a nechte ještě čtvrt hodiny nakynout. Dále si jeden z kusů těsta vyválejte na větší plát.
Potřete jej rozpuštěným máslem, posypejte cukrem a na jednu stranu plátu nasypte směs oříšků a sušeného ovoce.
Pak těsto přeložte přes náplň.
Na volné straně nařežte na asi dva až tři centimetry silné pruhy.
Ty stočte do spirály a opět přehněte.
Okraje dobře přitiskněte, aby náplň nevypadla.
Totéž učiňte s druhým kusem těsta, získáte tak dva záviny.
Připravené záviny položte na plech s pečícím papírem, pomažte směsí vyšlehaného žloutku s mlékem, nechte ještě 20 minut nakynout a nakonec dejte péct do předehřáté trouby na cca 30 až 35 minut při teplotě 160 °C.
Hotové pečivo vyjměte, nechte zchladnout, pak posypte dle libosti moučkovým cukrem a podávejte pokrájené na stejně velké kousky s kávou, čajem anebo s mlékem a kakaem.
Dobrou chuť.