Zbytkové jídlo à la havířina - postup přípravy
Havířina nebo uhlířina je klasické chudé staročeské jídlo, v němž hrají hlavní roli brambory, zelí a lepené knedlíčky. Ve skutečnosti však havířina nemá vyloženě předepsaný tvar a podobu, a proto jej lze skvěle pojmout jako dobrotu ve stylu „co dům dal“, tak jako to udělala paní Petra Pospíchalová.
Ingredience
Fleky uvařte v osolené vodě doměkka. Brambory oloupejte, nakrájejte na malé kostičky a rovněž je nechte uvařit.
V pánvi rozehřejte trochu sádla nebo rostlinného oleje, cibuli nasekejte nadrobno a osmahněte ji na oleji dorůžova. Přidejte na kostičky pokrájený špek nebo slaninu a nechte ji krásně opražit.
Do pánve ke slanině přidejte slité a okapané kyselé zelí, vše ochuťte kmínem a duste doměkka. Přidejte uvařené brambory a fleky, vše podle chuti osolte, dochuťte pepřem a sušeným česnekem, nechte chvilku rozvonět a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.