Zeleninový salát z rajčat, okurek, paprik a cibule - postup přípravy
Nejoblíbenější čtyřkombinace zeleniny, která spatřila světlo světa, se dlouho jevila jako na zimu neuchovatelná. Ve skutečnosti ale existuje způsob, jak ji ve formě zeleninového salátu se spoustou bylinek uchovat tak, aby i po ročním skladování chutnala jako čerstvá.
Ingredience
Asi tři nebo čtyři hodiny před započetím přípravy namočte okurky do studené vody. Sklenice a víčka důkladně umyjte a nechte 10 minut vyvařit ve vroucí vodě, abyste je zbavili veškerých bakterií a nečistot, které by mohly následně způsobit zkázu uskladněného salátu.
Cibuli oloupejte, rozpulte a nakrájejte ji na tenké půlkulaté plátky. Rajčata nakrájejte na měsíčky, papriku očištěnou od jadérek pokrájejte na nudličky a okurky nakrájejte na plátky. Všechnu zeleninu vložte do veliké mísy. Přidejte k ní na plátky nakrájený česnek a jemně nasekanou petrželku, kopr a bazalku, posypejte solí, zalijte olejem a dobře promíchejte. Směs pak nechte 30 minut odležet.
Po půlhodině se zelenina uleží a pustí dostatek šťávy. Můžete ji nyní napěchovat do připravených sterilizovaných sklenic a navrch zalijte šťávou.
Sklenice zlehka uzavřete víčkem a vložte je do velkého hrnce, jehož dno jste vyložili utěrkou, a zalijte je vodou tak, aby dosahovala asi do poloviny výšky sklenic. Vodu přiveďte k varu a nechte sklenice zavařit asi 35 až 40 minut.
Po zavaření sklenice opět otevřete a do každé přidejte po jedné polévkové lžíci cukru a octa. Pak znovu uzavřete víčkem, tentokrát už ale pevně. Otočte sklenice dnem vzhůru a nechte je zvolna vychladnout. Pak už je jen uskladněte do temného a chladného sklepa nebo spíže a užijte si salát jako vždy připravenou chutnou přílohu k masitým a jiným pokrmům.