Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Chlebové placky z kefírového těsta se salámem a sýrem

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Chlebové placky z kefírového těsta se salámem a sýrem - postup přípravy

Placky pečené na pánvi jsou klasickým pokrmem už po mnoho tisíc let. A není divu, že jejich popularita v průběhu historie neklesá. Jsou totiž bez nadsázky fenomenální. Jsou snadné, rychlé, bez zvláštních surovin a nemusíte být ani kulinářský mistr, abyste je zvládli připravit. Navíc jsou z hlediska přísad celkem variabilní, a tak si nemusíte lámat hlavu s tou kterou položkou.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Salám, který máte rádi, nastrouhejte na hrubém struhadle, případně ho pokrájejte na tenčí nudličky, pokud máte již nakrájený na plátky. Očistěte zelenou cibulku a nakrájejte ji na jemná kolečka. Kopr umyjte pod proudem vody, osušte ho papírovými utěrkami a nasekejte ho najemno. Nastrouhejte také 200 gramů polotvrdého sýra, který máte rádi. Hodí se eidam, gouda, mozzarella, čedar nebo spousta dalších.

2. KROK

Do hluboké misky vyklepněte dvě vajíčka, přidejte k nim dvě lžíce cukru a jednu čajovou lžičku soli. Přidejte také mletý černý pepř, popřípadě jiné koření, které máte rádi, přihoďte nasekaný kopr a vše zalijte kefírem či bílým jogurtem. Metličkou pak všechny ingredience rozšlehejte do hladké a jednolité směsi.

3. KROK

V jiné misce smíchejte jeden hrnek hladké celozrnné mouky s jedním sáčkem prášku do pečiva nebo jedlé sody. Suché ingredience důkladně promíchejte a tuto směs přes jemné sítko prosejte po částech do vaječné směsi a důkladně ji zapracujte. Výsledkem by mělo být homogenní husté těsto bez hrudek. Pokud by směs byla příliš tekutá, přidejte více mouky a dobře promíchejte, dokud nezískáte konzistenci o hustotě řeckého jogurtu.

4. KROK

Do hotového těsta pak vmíchejte nastrouhaný salám, sýr a nakrájenou jarní cibulku, přidejte dvě lžíce oleje a dobře promíchejte. Připravte si středně velkou, nepříliš hlubokou pánev, kterou vytřete asi jednou lžící rostlinného oleje a nechte ji zahřát. Do horké pánve vlijte těsto o objemu asi čtyř polévkových lžic, které rozprostřete rovnoměrně po celé ploše pánve. Na středním plamenu ji pečte dvě minuty a poté ji otočte na druhou stranu a rovněž dvě minuty opékejte.

5. KROK

Takto zpracujte veškeré těsto na krásně zlatavé placky. Když jsou hotové, podávejte je ještě začerstva spolu s kopečkem zakysané smetany a čerstvou zeleninou. 

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů