Zelná roláda s mletým masem - postup přípravy
Pokud patříte mezi milovníky zelných závitků, pak vás dozajista zaujme jejich jednodušší varianta, plněná zelná roláda. Její příprava trvá mnohem kratší dobu, výsledek je ale stejně tak lahodný.
Ingredience
Na rýži
Dále
Z hlávky zelí odstraňte košťál a dejte ji vařit. Vařte ji tak dlouho, dokud listy nezměknou. Poté zelí rozdělte na jednotlivé listy a nechte je vychladnout. Nakonec na nich nožem seřízněte tvrdou část žebra, aby byly pružnější.
Do kastrůlku dejte trochu oleje, přisypejte rýži, promíchejte a přilijte vodu. Rýži vařte pod poklicí na mírném plameni, dokud se voda nevyvaří. Do mísy mezitím dejte mleté maso, osolte ho a opepřete. Poté k němu přidejte uvařenou rýži a vše promíchejte.
Cibuli nakrájejte na půlkolečka. Na pečicí papír rozložte 4 listy zelí tak, aby se částečně překrývaly. Rovnoměrně na ně naneste vrstvu mletého masa a za pomoci papíru je srolujte do rolády.
Zapékací mísu vymažte olejem a dejte do ní cibuli. Na ni pak položte zelné rolády. Rajčata nakrájejte na větší kostičky a dejte je kolem zelných rolád. Celý pekáček přikryjte navlhčeným pečicím papírem a alobalem a dejte péct do předehřáté trouby na na 200 °C po dobu 30 minut.
Mezitím si rozšlehejte dvě vejce. Po uplynutí dané doby vyndejte rolády z trouby, potřete je rozšlehanými vejci a nezakryté je vraťte péci na dalších 15 až 20 minut. Poté je naporcujte, posypejte nasekanou petrželkou a koprem a servírujte s mističkou zakysané smetany.