Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Žemlovka s tvarohem a jablky

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Žemlovka s tvarohem a jablky - postup přípravy

Žemlovka nebo také zemlbába je klasika české domácí kuchyně, bez které si lze jen stěží představit život. Je nenáročná na suroviny – stačí na ni jen pár rohlíků, popřípadě veka nebo vánočka, tvaroh a jablka. O svůj osvědčený recept se s námi podělila paní Ladislava Šatavová.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Do misky nalijte mléko, vyklepněte k němu dvě vajíčka, přidejte 1 vanilkový cukr a vše dobře prošlehejte, abyste získali homogenní konzistenci. Rohlíky nakrájejte na kolečka a kromě špiček je všechna ponořte do připravené mléčné směsi. Nechte rohlíky důkladně nasáknout a změknout.

2. KROK

Mezitím rozmíchejte 2 vaničky plnotučného tvarohu s druhým vanilkovým cukrem, obyčejným cukrem dle chuti a jedním vaječným žloutkem. Přidejte podle chuti rozinky, které předtím spařte vroucí vodou a nechte okapat.

3. KROK

Připravte si pekáč, který vytřete máslem. Namočené rohlíky důkladně vymačkejte a vyskládejte z nich souvislou vrstvu na dně pekáče. Na rohlíky rozetřete oslazený tvaroh a na něj opět vyskládejte vrstvu rohlíků.

4. KROK

Nyní oloupejte jablka a zbavte je jadřinců. Čistou dužninu nastrouhejte nahrubo, podle chuti je oslaďte cukrem, posypejte skořicí a přidejte nahrubo podrcená jádra vlašských ořechů. Směs promíchejte a rozložte ji na rohlíkovou vrstvu v pekáči. Jablka opět pokryjte vymačkanými rohlíky.

5. KROK

Povrch rohlíků posypejte skořicí, poklaďte je plátky másla a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte ji okolo 10 až 15 minut dozlatova. Po dopečení povrch posypejte moučkovým cukrem a podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů