Žerbó řezy s meruňkami, čokoládou a ořechy - postup přípravy
Žerbó řezy s meruňkami, čokoládou a ořechy jsou dezertem, vhodným k servírování během roku i o Vánocích. Pochoutka pochází z Maďarska a obohatí každý stůl.
Korpus
Na náplň
Poleva
Na pomazání
Zdobení
Sušené meruňky nakrájejte na menší kousky, které ponořte do alkoholu a odložte bokem. Pokračujte s přípravou korpusu. Do mísy od robota vložte studené máslo s moukou a směs šlehejte, dokud se ingredience nepropojí.
Přidejte moučkový cukr se sušeným droždím, citronovou kůrou a pokračujte ve šlehání dalších 10 vteřin při nejnižší rychlosti.
Tip: Sušené droždí můžete nahradit čerstvým droždím. V takovém případě 20 g čerstvého droždí rozpusťte ve 30–50 ml teplého mléka.
V samostatné misce smíchejte vejce s vaječným žloutkem a brandy. Směs přidejte do mísy s moukou a těsto šlehejte ještě 10 vteřin.
Přilijte teplé mléko a šlehejte opět 10 vteřin. Po této době těsto vyjměte a hněťte ho rukama.
Tip: Těsto by mělo být hutné. Mléko proto přidávejte postupně, aby nebylo příliš řídké.
Z těsta vytvořte hladký bochánek, který rozdělte na 4 stejně velké kusy. Následně pokračujte s přípravou náplně. Vlašské ořechy smíchejte v mixéru s cukrem a rozmělněte je na hladký prášek.
První část těsta vyválejte na plát o tloušťce 0,5 cm, který rozprostřete na plech, vyložený pečicím papírem, kde zarovnejte jeho okraje pomocí nože.
Těsto pomažte meruňkovou marmeládou, posypte polovinou množství rozmixovaných ořechů a nakrájených sušených meruněk, namáčených v alkoholu. Náplň zakryjte druhým plátem těsta, který potřete směsí rozšlehaného vejce s trochou vody.
Povrch těsta propíchejte vidličkou na několika místech, plech zakryjte fólií a dezert nechte odpočívat 1–3 hodiny při pokojové teplotě. Po této době žerbó řezy pečete v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 40–50 minut.
Tip: Tento postup opakujte i se zbytkem ingrediencí. Zda je těsto upečené, zjistíte pomocí špejle. Pokud ji vyndáte čistou, máte hotovo. V případě, že se na ní těsto s náplní zachytí, ještě chvíli pečte.
Na závěr připravte polevu. V rendlíku smíchejte vodu s moučkovým cukrem a máslem. Jakmile se ingredience spojí, vmíchejte do nich rozlámanou čokoládu.
Asi po 3 minutách směsí polijte upečený dezert, který posypte nasekanými ořechy. Strany Žerbó řezů zarovnejte nožem a dezert nakrájejte na šikmé obdélníky, jaké můžete vidět níže ve videu.
Tip: Dezert uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě a na chladném místě do doby, než ho zkonzumujete. Můžete ho servírovat také jako cukroví o Vánocích.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Кулинарные практики
Facebook komentáře
Pro zobrazení, se přihlaste.