Žmolenkové rohlíky - postup přípravy
Pokud máte rádi žmolenkové rohlíky, ale cena za ty z pekárny vám připadá příliš vysoká, upečte si je sami. Recept na ně nám poskytla paní Aneta Mühlhandlová.
Na těsto
Na žmolenku a potření
Všechny suroviny na těsto dejte do zadělávací mísy. Za pomoci robota nebo rukou vypracujte hladké a nelepivé těsto. Přikryjte ho a nechte hodinu kynout.
V hlubokém talíři nebo míse si připravte žmolenku. Nasypejte mouku a cukr, promíchejte, přidejte trochu oleje a dobře zpracujte.
Těsto rozdělte na 10 dílu a z každého vytvarujte rohlík, pokud těsto lepí, podsypejte ho moukou. Rozšlehejte vejce a potřete jím vršek rohlíků. Ty pak potřenou stranou přitiskněte do žmolenky, aby se na ně nalepila. Dejte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte 15 minut kynout. Poté je dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C na cca 30 minut.
Více autorčiných receptů najdete v její FB skupině Pečeme s Anet.