Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Šátečky s tvarohovou náplní

3,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Šátečky s tvarohovou náplní - postup přípravy

Ne všechny vegetariánské recepty musí být odpudivé. Tyto šátečky s náplní jsou toho důkazem. Nejenom, že jsou domácí, a tak bez zbytečné chemie, zaujmou také náplní, která má příjemnou sladkou chuť.

Ingredience pro:
24 porcí

Těsto

Náplň

Na potření

Kuchařka
Kuchařka:
1. KROK

Příprava receptu začíná tvorbou kvásku. Ten vznikne tak, že se ve 100 ml vlahého mléka rozpustí 1 lžíce cukru a dále se do tekutiny přidá rozdrobené droždí. Nádoba se položí na teplé místo, kde se nechá několik minut, aby se kvasnice aktivovaly. Poté se do nádoby přidají ostatní ingredience, a to mouka, zbytek mléka, 2 lžíce cukru, máslo, sůl, citronová kůra a také vaječný žloutek.

2. KROK

Těsto se může nechat odpočívat a mezi tím se připraví to hlavní, tedy tvarohová náplň. Ta není opět nijak složitá. Základem je tvaroh, který se smíchá se zakysanou smetanou, krupicí, cukrem, vanilkovým cukrem a rozinkami. Z bílku se vyšlehá tuhý sníh a opatrně se vmíchá do tvarohové směsi. Jedná se o netradiční sladkou náplň, která si však zachovává příjemnou lehkost a svěžest. Náplň je hotová ve chvíli, kdy jsou všechny ingredience dokonale propojeny a působí nadýchaným dojmem.

3. KROK

Kompletace obou složek už je jednoduchá. Jako první se vezme těsto, které se vyválí. Následně se nakrájí na čtverečky. Právě do nich se začne postupně vkládat náplň. Stačit by měla jedna vrchovatá kávová lžička. Když je náplň na svém místě, mohou se čtverečky balit do tvaru šátečku. Kdo není zručný, může zkusit například rolky nebo jiný tvar.

4. KROK

Připravené šátečky zamíří na plech vyložený pečicím papírem. Jelikož ještě mohou nakynout, je na místě dát je dále od sebe. V tuto chvíli se potřou rozšlehaným vajíčkem, a to velmi důkladně. Na závěr se vloží do trouby rozehřáté na teplotu 150 stupňů Celsia. Při této teplotě se pečou asi 30 minut, dokud nebudou zlatavé. Po vyjmutí z trouby se nechají vystydnout, posypou se moučkovým cukrem a mohou se podávat.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů