Brambory s mletým masem a cibulí - postup přípravy
Oběd pro rodinu by měl zasytit, měl by každému chutnat a také by neměl být složitý. Ani drahý. Přesně toto splňuje tento náš recept, který si lze připravit kdykoliv. Doslova, i když máte doma jenom pár zbytků.
Ingredience
Základ rodinného oběda jsou brambory. Známá příloha, která se použije trochu netradičně. Základem je brambory důkladně oloupat a potom nakrájet na plátky několik milimetrů silné. Aby chutnaly, dají se do mísy a následně se k nim přidá sůl a pepř. Dále také bazalka a další koření dle chuti. Může se přidat také červená paprika, různé kořenící směsi, ale i čerstvé nebo sušené bylinky. Vždy to, co má každý rád.
Důležitou vrstvou v receptu je i ta cibulová. Jedna cibule se nejprve oloupe, překrojí se na půl a potom se krájí na tenké plátky. Ty se v ruce rozmělní na jednotlivé kousky a ty se nasypou na dno pekáče. Lehce se cibule zakápne olejem a následně se na ní rozhrne vrstva připravených ochucených brambor.
Než se přidá vrstva mletého masa, je třeba ji také náležitě připravit. Umleté maso se vloží do mísy, dochutí se solí, pepřem a bylinkami a dále se zalije jogurtem. K masu se přidá také najemno nastrouhaná mrkev a cibule. Vše se důkladně promíchá v jednotnou hmotu, která se rovnoměrně nanese na vrstvu brambor. To hlavní už je obsahem pekáče a čeká se jenom na finalizaci.
Vše se přikryje poklicí nebo alobalem a vloží se do trouby předehřáté na 170 stupňů Celsia. Při této teplotě se jídlo peče asi 40 minut. Následně se sejme poklice nebo alobal a vše se zasype nahrubo nastrouhaným sýrem. Bez přikrytí se dá mísa zapéct ještě na dalších 10–15 minut, dokud sýr lehce nezhnědne. V tu chvíli je rodinný oběd hotový, stačí ho vyndat z trouby a servírovat.