Univerzální slané těsto bez vajec a mléka - postup přípravy
Dobré, nadýchané, vláčné těsto je základem každého pečiva. A to nejlepší může být připraveno dokonce bez vajec i mléka. Naučte se recept na univerzální slané těsto, se kterým zaboduje každá hospodyně.
Ingredience
Kvásek je základ. Na jeho přípravu se smíchá nadrobené čerstvé droždí se lžící cukru. Míchá se, dokud droždí nezkapalní. Přidá se 100 g mouky a vlažná voda a promíchá se. Přikryje se utěrkou a nechá se 15 minut na teplém místě, než kvásek vzejde.
K hotovému kvásku se mohou přidat všechny zbývající ingredience, které jsou k přípravě těsta potřeba. Jako první se přilije a vmíchá olej se solí. Vše se promíchá a může přijít na řadu to hlavní – mouka. Ta by měla být prosátá a měla by se přisypávat, pokud možno postupně, za stálého hnětení těsta.
Ideální konzistence je taková, že je měkké, pružné, výrazně hutné, ale zároveň se moc nelepí. V případě potřeby lze konzistenci modifikovat buď přidáním vody, nebo mouky. Dle toho, zda bude těsto moc tekuté, nebo naopak moc tuhé. Základem je i to, aby dobře drželo tvar a dala se z něho vytvořit pevná koule. V takovém případě je připraveno k poslední fázi.
Když je těsto zpracované a uhnětené, vytvořte z něho kouli, kterou vložte do dostatečně velké mísy vymazané olejem. I tu přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo. Zde bude těsto kynout. Tato fáze by se neměla uspěchat a je třeba počítat s dobou kolem 45 minut. Po uplynutí této doby by mělo mít těsto zhruba dvojnásobný objem. To je známka toho, že je dokonale nakynuté, provzdušněné a v tuto chvíli může být dále zpracováno na přípravu jakéhokoliv slaného pečiva, pizzy nebo langošů.