Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Slaný závin z listového těsta plněný mortadelou a sýrem

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Slaný závin z listového těsta plněný mortadelou a sýrem - postup přípravy

Jen málo kombinací je tolik oblíbených jako měkký salám a sýr. Zabalené v listovém těstě spolu s bramborami tvoří dokonalé spojení chutí, jimž se jen tak něco nevyrovná. V případě našeho receptu na parádní slaný závin s mortadelou, sýrem a bramborami je nejlepší navíc to, že listové těsto můžete bez problému koupit v obchodě a práce na přípravě se tak rovnají pouhému nastrouhání a zamotání surovin. A to je skvělé, ne?

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Na hrubém struhadle nastrouhejte mortadelu nebo boloňský salám a vložte ho do hluboké misky. Poté nastrouhejte také polotvrdý sýr, který máte rádi. Můžete použít vysokoprocentní eidam, goudu, tilsiter nebo třeba leerdammer. Výběr necháme na vás. Důležité je, že se bude snadno strouhat, a hlavně dobře rozpouštět. Raději se proto vyhněte eidamu s nízkým obsahem tuku v sušině, který se hodí tak maximálně na smažení.

2. KROK

Sýr vložte do mísy k nastrouhanému salámu. Oloupejte také brambory, rovněž je nastrouhejte na hrubém struhadle a přidejte je do mísy k sýru a salámu. Nakonec do směsi přidejte třicet gramů majonézy a vše dobře promíchejte, aby se ingredience promísily a obalily se majonézou.

3. KROK

Připravte si obdélník listového těsta o velikosti plechu na pečení a položte ho na o něco větší kus pečicího papíru. Trochu těsto rozválejte a urovnejte do roviny a vyrovnejte po celé jeho ploše směs strouhaného sýra, salámu a brambor. Vynechte pouze širší okraj u jedné strany, který bude sloužit na zajištění rolády proti samovolnému rozbalování. Nyní s pomocí pečicího papíru stočte těsto do pevné rolády a zamačkejte okraje. Přemístěte ji s pomocí pečicího papíru na plech a zapněte troubu, aby se rozehřála na 180 °C.

4. KROK

Do misky vyklepněte vajíčko a rozšlehejte ho vidličkou. S pomocí silikonového štětce vajíčkem potřete povrch rolády a posypejte ji mletou červenou paprikou (můžete i přes sítko, aby se lépe rozptýlila po celém povrchu). Připravenou roládu vložte do vyhřáté trouby a pečte ji po dobu 30 minut dozlatova. Hotovou roládu nechte mírně zchladnout, a ještě čerstvou podávejte, dokud se sýr uvnitř krásně táhne.  

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů