Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nadýchané a chutné koblihy plněné slaným tvarohem

3,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Nadýchané a chutné koblihy plněné slaným tvarohem - postup přípravy

Plněné smažené koblížky jsou klasickým pokrmem staročeské kuchyně, který se díky své popularitě propracoval i jako neodmyslitelná součást dnešního sortimentu pekáren. Ti pilnější si je s láskou připravují i doma. A ti ještě lepší s nimi experimentují. Zařaďte se do třetí kategorie a připravte si zajímavé a neobvykle chutné koblihy naslano, které jsou plněné bylinkovým tvarohem.

Ingredience pro:
24 porcí

Těsto

Náplň

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Do hluboké mísy prosejte přes jemné sítko tři polévkové lžíce hladké mouky. Přidejte k ní jednu čajovou lžičku soli, tři polévkové lžíce oleje a jednu polévkovou lžíci cukru. Nakonec směs zalijte jednou sklenicí horké vody a vše metličkou či elektrickým šlehačem velmi dobře promíchejte do homogenní a jemné směsi.

2. KROK

V samostatné misce rozpusťte sáček sušeného droždí v troše teplé vody. Promíchejte a tuto směs přilijte do mísy s moučnou směsí, která mezitím vychladla. Znovu důkladně promíchejte dohladka. Do směsi pak postupně v několika fázích prosévejte i zbylé množství připravené mouky a průběžně míchejte a hněťte, dokud nezískáte vláčné, měkké a nelepivé těsto. To vyklopte na pracovní plochu, zakryjte ho skleněnou miskou a nechte ho 10 až 15 minut odpočívat.

3. KROK

Do čisté misky vložte tvrdý tvaroh a vidličkou ho co nejlépe rozdrťte na malé kousky. Přidejte k němu jednu čajovou lžičku soli a znovu důkladně promíchejte. Očistěte jarní cibulku nebo jiné zelené bylinky, nakrájejte je nožem na jemné kousky a vmíchejte je do osoleného tvarohu.

4. KROK

Odpočaté těsto znovu trochu propracujte, rozdělte ho asi na 20 stejně velkých kousků, z nichž zformujte kuličky. Každou z nich ručně roztáhněte na nepříliš tenké placky, do středu přidejte lžíci slaného tvarohu, který obalte těstem tak, aby se nerozbalovalo. Stejným způsobem zpracujte i zbylé kuličky a náplň.

5. KROK

Na kamnech rozehřejte hlubokou pánev s vrstvou oleje tak vysokou, aby dosahovala asi do poloviny výšky koblih. Když je horký, vložte do oleje připravené koblihy, které smažte na středním ohni po obou stranách tak dlouho, dokud nezískají sytě zlatohnědou barvu. Hotové koblihy nechte okapat na talíři s papírovými utěrkami a podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů