Recept na lahodný a poctivý domácí chleba, který budete mít připravený za pár minut

Další 3 fotografie
Další 3 fotografie
ČAS PŘÍPRAVY
minut
ČAS VAŘENÍ
minut
NÁROČNOST
Snadná

Recept na lahodný a poctivý domácí chleba, který budete mít připravený za pár minut - postup přípravy

Máte rádi vždy měkký čerstvý a lahodný chleba s krásně voňavou a křupavou kůrkou? Možná je na čase upéct si svůj vlastní. Není totiž nad poctivou domácí kvalitu, která navíc vydrží podstatně déle. Díky tomuto jednoduchému receptu si svůj vlastní chléb upeče i naprostý začátečník, a navíc během několika málo minut. To máte jako cestu do obchodu, jen mnohem, mnohem lepší.

V prvním kroku si připravíte větší nádobu, do které nalijete horkou vodu a postupně přidáte droždí, sůl, cukr a rafinovaný slunečnicový olej. Vše pořádně promícháte, dokud se cukr a sůl nerozpustí. Poté prosejte mouku a opět pečlivě míchejte, dokud vám nevznikne husté a lepivé těsto. Do toho poté můžete přisypat semínka podle vlastního výběru. Výborně se hodí například slunečnicová, lněná, dýňová ale i kmín nebo sezam. Ty poté rukama vmíchejte do těsta.

Když máte těsto připravené, nechte jej na dně mísy a přikryjte jej potravinářkou fólií nebo čistou utěrkou a nechte zhruba 2 hodiny kynout na teplém a suchém místě. Nejlépe tak na slunečném parapetu nebi v blízkosti topení. Když těsto nakyne, uložte jej zhruba na 3 a více hodin do lednice, kde získá tužší konzistenci.




Když pak máte těsto venku z lednice pouze jej posypete moukou a uhladíte do požadovaného tvaru. Takto připravené těsto vložte na plech vystlaný pečícím papírem a namažte jej rozšlehaným žloutkem s jednou lžící mléka. Poté ještě těsto ve středu mírně nařízněte do tvaru křížku, čímž zamezíte jeho popraskání. Navrch opět můžete nasypat semínka podle vlastního výběru, a nakonec celý plech vložíte do trouby předehřáté na 180 stupňů, kde podle potřeby pečte zhruba 50 minut.

Chléb poté nechte pořádně vychládnout (aby se při krájené nerozpadal) a poté jej můžete nakrájet na plátky a podávat. Uchovávejte v plastovém nebo jiném pytlíku, aby neoschl a udržujte jej při pokojové teplotě. Takto vám pak vydrží měkký a lahodný i několik dní vkuse. Pokud jej tedy dřív nesníte.

Galerie

Další 3 fotografie
Další 3 fotografie
Co si myslíte o receptu?
5/5 (82%) 198 hlasů
Nahlásit chybu
73 lidí právě čte
Zobrazit další recepty
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Předkrmy

Přílohy

Saláty