Mandarinkový dort neobyčejného vzhledu - postup přípravy
Pečení s ovocem není žádná velká věda. Málokdo ale používá tropické ovoce, konkrétně mandarinky. Kdo to zkusí, ten získá dort neobyčejného vzhledu, který navíc chutná tak dokonale, že se začnou sbíhat sliny na další kousek.
Ingredience
Vaječné žloutky smíchejte s cukrem a počkejte, až se začne rozpouštět. Do směsi následně přidejte mléko a také zhruba polovinu povoleného máslo. Dále do základu patří také sůl, vanilkový cukr a samozřejmě prosátá mouka. Než bude použita do základního těsta, smíchejte ji s práškem do pečiva.
Těsto v míse důkladně promíchejte, ať se jednotlivé ingredience propojí, jak mají. Pokud by působilo příliš hustým dojmem, lze přidat trochu mléka. V opačném případě ho zahustěte ještě trochu mouky. Mělo by působit jemným, tekutým dojem, ale zároveň by nemělo být až moc vodnaté. Jedině správná struktura těsta zajistí dokonalý výsledek na talíři.
Připravte si formu na dort. Ta může být buď kulatá, nebo se může jednat o klasický, v tomto případě raději hlubší plech. Ten lze buď vytřít máslem a následně vysypat moukou, ale použít lze také pečicí papír. Obojí zabrání připalování. Hotové těsto nalijte do formy a párkrát s ní zatřeste, aby se vyrovnalo do stejné výšky a doteklo až k okrajům.
Na vrch těsta vyskládejte jednotlivé měsíčky mandarinek. Tak, aby pokrývaly celou horní část. Mohou se lehce propadat do těsta, což je v pořádku. Vezměte zbytek másla, rozpusťte ho v hrnci a nalijte ho na mandarinky, opět co nejrovnoměrněji. Hotový plech vložte do trouby rozehřáté na 180 stupňů Celsia a pečte po dobu zhruba 30 minut. Po vyjmutí nechte vychladnou, následně nakrájejte, posypte moučkovým cukrem a můžete servírovat. Dobrou chuť!