Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zeleninový salát z červené řepy a mrkve

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut

Zeleninový salát z červené řepy a mrkve - postup přípravy

Červená řepa je jednou z nejzdravějších potravin na světě. Fialové barvivo, které obsahuje, je totiž velmi mocný antioxidant, který čistí tělo a pomáhá mu zbavovat se škodlivých látek a toxinů, které působí jako pomalý a tichý jed. Spolu s mrkví, česnekem a citrónem pak tvoří nesmrtelnou kombinaci, která dodá vašemu tělu tolik vitaminů a minerálů, že předčí i ty nejdražší komerční multivitaminy. V zájmu svého zdraví si tento salát jednou za čas také dopřejte.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Velkou červenou řepu vložte celou do hrnce a zalijte ji studenou vodou a postavte na kamna. Přiklopte pokličkou a vařte řepu, dokud mírně nezměkne. Jakmile je uvařená, slijte z ní vodu, nechte hlízu trochu zchladnout, oloupejte slupku a nastrouhejte dužninu na hrubém struhadle. Tento krok je ale ve skutečnosti variabilní. Pokud nemáte rádi vařenou řepu, můžete ji zkrátka syrovou oloupat a nastrouhat na hrubém struhadle, aniž byste ji vařili. V tomto případě závisí zcela na vás a vaší chuti.

2. KROK

Oškrábejte velkou mrkev, odkrojte zdřevnatělý konec a rovněž ji nastrouhejte na hrubém struhadle do velké a hluboké mísy. Přidejte k mrkvi také nastrouhanou červenou řepu. Oloupejte tři stroužky česneku. Každý z nich podélně nakrojte na dva plátky, ty příčně rozkrájejte na proužky a nasekejte je na jemné kostičky. Je to stejné, jako když krájíte cibuli na guláš, jen musíte být opatrnější, protože česnek má sklony klouzat, tak abyste se neřízli!

3. KROK

Jádra vlašských ořechů vložte do uzavíratelného plastového sáčku a válečkem či paličkou je roztlučte na malé kousky. Ty pak vsypte do salátové mísy společně s nasekaným česnekem. Citrón rozkrojte na poloviny a z každé z nich s pomocí odšťavňovače vytlačte veškerou šťávu a dužninu.

4. KROK

Zeleninu v míse postříkejte trochou olivového oleje a přidejte čerstvě mletou mořskou či himalájskou sůl a čerstvě mletý černý pepř. Vše nakonec zalijte vymačkanou šťávou z jednoho citrónu a s pomocí dvou lžic přísady důkladně navzájem promíchejte. Před podáváním povrch salátu ozdobte snítkami čerstvého kopru. 

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů