Pletenec s ořechovou náplní - postup přípravy
Pletenec s ořechy si sice můžete koupit, ale mnohem lepší bude, když si ho sami upečete. Recept není složitý a postup zvládne každý. Výsledkem bude pochoutka nejenom pro milovníky sladkého pečiva k rannímu čaji nebo kávě.
Těsto
Náplň
Na potření
Do mísy dejte vlažné až teplé mléko, přidejte droždí a také trochu cukru. Vše lehce promíchejte, přikryjte nádobu utěrkou a dejte ji na teplé místo na dobu 15 minut. Během tohoto času vzejde kvásek. K němu přidávejte zbývající ingredience určené na těsto. Na závěr vsypte nejlépe prosátou mouku a začněte těsto důkladně zpracovávat.
Pomocí rukou vytvořte těsto, které bude měkké, nelepivé a jednotné. Následně mísu znovu přikryjte utěrkou, nebo potravinovou folií a dejte ho opět na teplé místo. Zde ho nechte po dobu jedné hodiny. Během ní těsto vykyne, což poznáte tak, že by mělo asi dvojnásobně zvětšit svůj objem. Když těsto kyne, je čas na přípravu ořechové náplně.
Ořechy, ideální jsou ty vlašské, nejprve nasekejte na menší kousky. Ty vložte na suchou pánev a chvíli je restujte. Následně je vložte do mixéru a sekejte na hladkou hmotu. K ní následně přidejte cukr a mléko. Vše důkladně promíchejte a směs na plnění je hotová. V budoucím postupu je zde místo na improvizaci. Druhy ořechů lze kombinovat, stejně jako k nim přidat například rozinky.
Nakynuté těsto rozdělte na dvě poloviny a každé z nich vyválejte do kulatého tvaru, jako byste chystali pizzu. Jeden takto připravený koláč těsta pomažte veškerou ořechovou směsí. Druhou část těsta následně na směs přiklopte. V tuto chvíli přeložte jednu stranu přes druhou a vytvořte obdélníkový tvar podobný štrůdlu.
Vezměte ostrý nůž a začněte krájet proužky široké zhruba 2 centimetry. Tyto proužky ve středu rozřízněte na polovinu, ale nedokončete řez.