Snadný, rychlý a vláčný koláč z jogurtového těsta - postup přípravy
Těsto použité na tento koláč je velmi dobré. Kromě tohoto jednoduchého moučníku z něho můžete upéct i různé další výrobky, jako jsou plněné buchty, loupáky, taštičky a jiné laskominy. Je kynuté, ale navíc obsahuje bílý jogurt, který mu dodá zvláštní vláčnost a příjemně pikantní chuť. Vyzkoušejte ho a popusťte uzdu své fantazii. Určitě vám dobře poradí.
Ingredience
Do misky prosejte přes jemné sítko hladkou mouku, uprostřed vyhlubte důlek a vsypte do něj sušené droždí a 10 gramů cukru. Ohřejte 450 ml mléka tak, aby bylo teplé, ale nebylo horké. Nalijte trochu mléka do důlku v mouce na sušené droždí a lžičkou promíchejte, aby se rozpustilo. Na mouku kolem nasypejte sůl a do kváskové hmoty uvnitř přidejte bílý jogurt a změklé máslo. Lžičkou opět dobře promíchejte a přilijte zbytek mléka. Nyní vše začněte míchat, aby se propojila mouka s mlékem i ostatními surovinami. Když začne být hmota příliš hustá, pokračujte v hnětení rukou a zadělejte pevné, soudržné, ale LEPIVÉ těsto. V míse z něho udělejte bochánek a zakryjte ho čistou utěrkou. Takto nechte těsto odpočívat při pokojové teplotě 15 minut.
Po uplynutí 15 minut posypejte těsto velmi malým množstvím hladké mouky a chvíli ho hněťte, aby zvláčnělo a přestalo lepit. Zformujte z něj kouli, znovu ho přikryjte utěrkou a nechte kynout dalších 30 minut. Pak ho přeneste na lehce pomoučněný vál, opět ho trochu posypejte moukou, rukama roztáhněte dlouhý obdélník a ten vyválejte válečkem na velkou, tenkou a pružnou placku.
Asi 10 centimetrů od jednoho okraje vytvořte podélně v těstě řadu zářezů a nyní plát stočte do roličky, přičemž začněte tím krajem, kde NEJSOU zářezy. Spoj těsta trochu zamačkejte, a válec vložte do plechu vystlaného pečicím papírem, kde ho zformujte do kruhového tvaru a nechte ho půl hodiny vykynout.
V misce rozšlehejte jeden vaječný žloutek a s pomocí silikonového štětce jím potřete celý povrch koláče. Vložte ho do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte ho 25 minut, dokud nezezlátne na povrchu. Po vytažení potřete povrch koláče rozpuštěným máslem, nechte zchladnout a podávejte.