Zapečená kuřecí stehýnka s bramborem, smetanou a sýrem - postup přípravy
Pokud vám chybí inspirace na dnešní večeři, vyzkoušejte tento báječně snadný, rychlý a levný recept z kuřecího masa, brambor, smetany a sýra. Je nenáročný na přípravu, náklady jsou v řádech desetikorun a chuť je fenomenální. Stačí smíchat kuře s kořením a kousky brambor, zalít vše smetanou a zasypat sýrem. Pokud máte v lednici nějakou zeleninu, jako jsou třeba rajčata nebo paprika, nebojte se je do receptu použít také. Dodají mu šťavnatost a šmrnc a tahle dobrota vám tak nikdy nezevšední.
Ingredience
Kuřecí stehna rozdělte v místě kloubu na dva kusy a paličky si odložte na jiný recept. Vrchní část stehen zbavte kůže a kostí a vyskládejte je do pekáčku. Rovnoměrně je posypejte solí, mletým černým pepřem a italskými bylinkami. Přidejte jeden nastrouhaný či prolisovaný stroužek česneku a vše zakápněte trochou olivového oleje. Rukou pak koření s masem a olejem promíchejte tak, aby kořenící směs dobře obalila všechno maso.
Oloupejte cibuli, rozkrojte ji na poloviny a každou z polovin nakrojte ještě na polovinu a takto ji rozkrájejte na tenké plátky. Ty přidejte do pánve k masu a vše opět promíchejte. Oloupejte brambory a nakrájejte je na půlměsíčky a rovněž je přihoďte do pánve. Posypejte solí a pepřem a promíchejte s masem. Obsah pekáčku zalijte plnotučnou smetanou, zakryjte ji kusem pečicího papíru a hliníkové fólie a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct po dobu 45 minut.
Na hrubém struhadle nastrouhejte sýr. Po 45 minutách odstraňte alobal a pergamen a posypejte povrch pokrmu nastrouhaným čedarem. Vraťte pak odkrytý pekáč zpátky do trouby dopéct na dalších 10 minut.
Po dopečení vyndejte kuře s bramborem z trouby. Nasekejte najemno petrželku, kopr nebo jiné oblíbené čerstvé bylinky. Servírujte na talíř několik kousků masa a brambor, povrch posypejte zelenými bylinkami a ihned podávejte, dokud se sýr krásně táhne.