Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kefírové placky s náplní

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Kefírové placky s náplní - postup přípravy

Placka sem, placka tam, placka kam se podívám! Placky jsou skvělé a věděli to už naši předkové. Jsou snadné na výrobu, většinou na ně nepotřebujete příliš mnoho surovin a dají se skvěle kombinovat prakticky s veškerými slanými i sladkými náplněmi a dochucovadly. Dnes vám přinášíme recept na smažené placky, které jsou uvnitř plněné šunkou nebo salámem. Je to jednoduché, snadné a velmi chutné. Získáte tím zajímavou a neotřelou večeři, ale skvěle se hodí i jako svačina do školy, do práce či na cesty.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Do misky nalijte kefír a přidejte k němu jedlou sodu. Důkladně rozmíchejte. Pak do směsi přidejte také půl lžičky soli, vyklepněte vajíčka, přidejte pár lžic oleje a hladkou mouku a zadělejte jednolité a hladké těsto. To pak zakryjte čistou bavlněnou utěrkou nebo kusem přilnavé potravinářské fólie a nechte ho stát na teplém místě asi 10 až 15 minut, aby trochu nabobtnalo a zvětšilo svůj objem. Když se na povrchu těsta začnou tvořit bublinky, můžete pokračovat v práci.




Zatímco však těsto kyne, máte chvilku času na přípravu přísad na náplň. Šunku či jiný druh uzeniny nakrájejte na tenké plátky. Můžete ji také zkusit nastrouhat či nakrájet na kostičky. Podle toho, co je vám sympatičtější. Pak umyjte rajčata, osušte je papírovými utěrkami a nakrájejte je rovněž buďto na kolečka, nebo na malé kostičky.

Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučněný vál, trochu ho propracujte a rozdělte na 2 stejně velké části. Z každé z nich pak vyválejte velkou a tenkou placku. Na placku pak v pravidelných rozestupech vyskládejte hromádky náplně, mezi nimiž nechávejte kolem 1 až 2 centimetrů volného prostoru. Když jste vyskládali náplň po celé ploše placky, vezměte druhou placku a zakryjte jí tu spodní. Vezměte pak kulatou skleničku zhruba o průměru velikosti náplně a těsto kolem náplně vykrajujte na kulaté tvary. Tím vytvoříte malé plněné váčky.

Na kamnech rozpalte pánev s vyšší vrstvou oleje a dejte na ni smažit vykrájené kulaté placky z obou stran dozlatova. Když jsou dosmažené, vyskládejte je na tác vyložený papírovými utěrkami, abyste odsáli přebytečný olej po smažení.

Podávejte buďto čerstvé, nebo i později studené. Pokaždé jsou báječné!

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů