Jemné jogurtové muffiny s čokoládou - postup přípravy
Nejrychlejší a nejjednodušší muffiny připravíte za pár minut z vajíčka, mouky a jogurtu. Těsto je báječně vláčné a pohádkově jemné. Uvnitř se pak skrývá překvapení v podobě čtverečku čokolády, který po pobytu v troubě získá specifickou a nezaměnitelnou konzistenci. Je to zkrátka perfektní dezert pro každý všední den.
Ingredience
Vyklepněte dvě vajíčka do hluboké misky. Přidejte cukr a vanilkový cukr, špetku soli a elektrickým šlehačem vše vyšlehejte do nadýchané a jemné pěny bělavé barvy. Pokračujte ve šlehání a tenkým pramínkem k vaječné hmotě začněte přilévat rostlinný olej, který do nich důkladně zamixujte. Za nepřetržitého šlehání přilijte také půl skleničky mléka.
Do těsta přidejte jednu čajovou lžičku strouhané citronové kůry a zhruba půl kelímku bílého jogurtu a vše metličkou dobře promíchejte. Přes jemné sítko prosejte ve dvou krocích do směsi dva hrnky hladké mouky a dobře ji do těsta zapracujte. Výsledkem by mělo být polotekuté těsto mírně pastovité konzistence. K těstu přidejte ještě trochu prášku do pečiva a jednu lžíci jakéhokoliv octa a znovu dobře zamíchejte.
Připravte si plech na muffiny a vyložte jej papírovými košíčky. Hotové těsto do nich rozdělte tak, aby dosahovalo asi do dvou třetin košíčku. Nalámejte na kousky tabulku čokolády a doprostřed každého košíčku položte jeden čtvereček. Na čokoládu pak přidejte ještě trochu těsta, aby vám stále zbývalo asi půl centimetru od okraje.
Plech s košíčky vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte muffiny po dobu přibližně 30 minut dozlatova. Hotové košíčky vyběhnou nad formu a vytvoří charakteristický hříbeček. Proto dbejte na to, abyste těstu nechali ve formě dostatek prostoru, jinak se vám roztečou i mimo plech. Nakonec nechte muffiny vychladnout. Zdobicí sáček naplňte čokoládovým termixem a vytvořte jím na povrchu muffinů ozdobné cákance.