Domácí jerky aneb Pravé sušené maso - postup přípravy
Jerky je velmi populární hlavně v Americe, ale hodně se dostává i do našich zemí. Sušené maso má jedinečnou chuť a můžete si ho připravit i doma. Lze jej sušit v bytě na lednici nebo na balkoně, kde vám nebude nijak překážet. Proces sušení sice trvá několik dní, ale to čekání rozhodně stojí za to. Získáte totiž skvělou svačinku na cesty plnou bílkovin, která vám v batohu navíc zabere jen zlomek místa.
Ingredience
Maso nakrájejte na kousky. Vepřové maso rozdělte na 4 kusy a hovězí na 3 kusy. Poté si připravte velký plech a jeho dno vysypte solí. Vložte do něj kousky hovězího masa a zasypejte je solí. Navrch rozložte vepřové maso a také ho zasypte solí. Maso takto nechte odpočívat minimálně 8 hodin, ideálně přes noc.
Poté si připravte marinádu, ve které se bude maso nakládat. Na marinádu nastrouhejte 30 stroužků česneku a vložte je do dvou litrů vody. Nechte je louhovat, aby se voda skutečně ochutila a česnek pustil nejen vůni, ale také chuť. Jakmile k masu přidáte marinádu, přidejte ještě dvě lžíce soli a kousky masa solí potřete. Poté by mělo maso odpočívat dalších 8 hodin.
Po této době byste měli maso omýt a na několik hodin ho naložit do čisté, neosolené vody. Vodu během této doby několikrát vyměňte a ke konci namáčení přidejte do vody ocet. V octové vodě můžete maso nechat dalších několik minut.
Poté je zapotřebí maso dobře otřít a následně na něj nastrouhat zbývající stroužky česneku. Maso poté obalte v jakémkoli koření, které máte rádi a bude se skvěle hodit k tomuto masu. A to včetně rozmarýnu a semene fenyklu, které masu dodají jedinečnou chuť. Maso napíchejte na špejle, zakryjte gázou a nechte 5 dní odležet na lednici nebo na balkoně.