Jahodový dort s jogurtovým krémem - postup přípravy
Jahodový dort je skvělou volbou, když hledáte lehký a osvěžující dezert, kterým se zároveň můžete předvést i před svou drahou polovičkou. Je navíc ideální pro všechny, kteří chtějí zahnat chutě na sladké, ale zároveň si hlídají štíhlou linii. Příprava přitom není vůbec složitá a zvládne ji každá hospodyňka.
Ingredience
Formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem. Udělejte to předem, abyste se potom mohli plynule zabývat jen přípravou dortu. Poté si připravte hlubokou mísu. Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Bílky vložte do hluboké mísy, žloutky zvlášť do malé mističky. Přidejte k bílkům lžičku cukru a metličkou šlehejte, dokud nezískáte bílý sníh. Potom vsypte i zbývající cukr a pokračujte ve šlehání.
Až bude sníh pevný, přidejte oba žloutky a jemně vmíchejte. Poté dodejte vanilkový extrakt a moučkový cukr. Špachtlí promíchejte, dokud nezískáte homogenní těsto. Směs přesuňte do připravené kulaté formy. Musíte postupovat rychle, jinak vám těsto spadne. Vložte do trouby předehřáté na 170 stupňů a pečte po dobu 15–20 minut. Troubu neotvírejte, aby piškot nespadl.
Mezitím do hrnce vložte jahody. Přidejte k nim cukr krystal a citronovou šťávu. Poté je tyčovým mixérem rozmixujte. Želatinu zalijte vodou podle návodu. Upečený piškot vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Připravené jahody na chvíli prohřejte na sporáku, ale nesmí projít varem. Ze želatiny vymačkejte vodu a přidejte ji do poloviny jahodové směsi.
Smetanu vyšlehejte s cukrem a přidejte do ní citronovou kůru a malé množství vanilkového extraktu. Poté do smetany nalijte jahodovou směs bez želatiny. Čerstvé jahody nakrájejte na půlky a vyskládejte je na stěnu zapékací formy. Vlijte polovinu jahodového krému a naskládejte zbylé jahody. Vložte do lednice na 10 minut. Poté zalijte druhou polovinou jahodového krému, lehce střepejte, aby ve směsi nebyly bublinky, a znovu vložte do lednice na 10 minut. Nakonec vršek zalijte jahodami se želatinou, dort dejte vychladit do lednice na alespoň dvě hodiny a máte hotovo.