Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Klasické ořechové laskonky s krémem z kávy a vlašských ořechů

3,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 70 minut

Klasické ořechové laskonky s krémem z kávy a vlašských ořechů - postup přípravy

Španělský výraz Las Conchas znamená mušle nebo skořápka. Zřejmě právě toto slovo bude základem pro název klasického dezertu známého pod českým názvem Laskonka. Podobnost obou výrazů je zřejmá a význam je celkem výstižný. Právě mušle je to, co tyto sněhové placičky plněné krémem připomíná nejvíce. Upečte si doma tuhle dobrotu vlastníma rukama a doplňte o ně třeba svůj výběr vánočního cukroví, anebo je dopřejte své rodině jen tak, kdykoliv během roku jako dobrotu za odměnu. :-)

Ingredience pro:
1 porce

Těsto

Krém

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Vyklepněte čtyři vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Žloutky odložte na chvilku stranou, později z nich budete vyrábět krém. Bílky vložte do hluboké misky, postavte misku na kastrůlek příhodné velikosti, do kastrůlku nalijte trochu vody a na kamnech ji zahřívejte tak, abyste vytvořili parní lázeň. Nyní máte dvě možnosti. Buďto můžete bílky nad párou vyšlehat do sněhu, anebo je prostě jenom zamíchejte. K bílkům přisypejte cukr a míchejte, dokud se zcela nerozpustí. Za stálého míchání bílky zahřívejte, dokud nezískají teplotu vyšší než 70 °C, což je hranice, která likviduje veškeré potenciální patogeny a je možné pak bílky bezpečně konzumovat. V tu chvíli můžete přelít bílky do misky šlehače a na plné obrátky je šlehejte 15 minut, dokud nezískáte hustý a pevný sníh.

2. KROK

Do jiné misky nasypejte jemně semleté vlašské ořechy a přes jemné sítko k nim prosejte moučkový cukr a obě přísady promíchejte do homogenní směsi, kterou pak nasypejte k vyšlehanému bílkovému sněhu a dobře promíchejte. Formu na laskonky potřete olejem, položte ji na plech vystlaný pečicím papírem a vložte do ní bílkovou směs, kterou dobře rozetřete do celé formičky a svrchu setřete stěrkou přebytečné těsto, abyste docílili úhledných a stejně velkých laskonek. Nyní formu sejměte, očistěte, znovu potřete olejem a stejným způsobem vytvořte další laskonky. Hotové laskonky na plechu vložte do trouby vyhřáté na 100 °C, kde je sušte asi 1 hodinu na program s ventilátorem.

3. KROK

Pro výrobu krému vlijte do hluboké misky mléko, přidejte vaječné žloutky a důkladně je rozšlehejte. Nyní do směsi přisypejte kukuřičný škrob a hladkou mouku a vanilkový cukr a znovu dobře promíchejte. Zbytek mléka nalijte do hrnce, přes jemné sítko přelijte do hrnce také žloutkovou směs a přidejte také cukr. Za stálého míchání vařte do zhoustnutí, pak odstavte z kamen a nechte vychladnout. V misce vyšlehejte změklé máslo elektrickým šlehačem do krémové konzistence, pár lžic odložte stranou a do zbytku postupně zapracujte pudinkovou hmotu. Uvařte půl deci silné kávy a když je ještě horká, zalijte s ní mleté ořechy. Promíchejte a smíchejte s odloženým vyšlehaným máslem do homogenního krému. Ten pak přidejte do mísy s krémem a znovu vše důkladně prošlehejte.

4. KROK

Nyní naplňte krém do zdobicího sáčku. Odebírejte bílkové laskonky, vytlačte na celou plochu kávový krém a přiklopte druhým plátkem. Jemně je k sobě přitlačte, ale ne moc, aby krém „neutekl“ po stranách ven. Laskonky můžete ihned podávat. Když je ale necháte alespoň jeden den uležet, příchuti se krásně propojí, do bílkových laskonek se natáhne trocha vlhkosti a budou chutnat ještě o moc lépe.

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů