Tiramisu s lemon curd a jahodami - postup přípravy
Tiramisu je velmi oblíbený, tradiční italský dezert ochucený kakaem a kávou. Tento recept na netradiční tiramisu s citronem a jahodami však představuje jeho velmi svěží a lehkou variantu, kterou si vychutnají i lidé, jímž tradiční verze běžně nechutná. Díky jahodám má tento dezert navíc příjemný nádech romantiky, tudíž se skvěle hodí pro společné chvíle ve dvou.
Ingredience
Nejprve si připravte tzv. „lemon curd“ čili citronový krém. Citrony pořádně omyjte a osušte. Ostrouhejte z nich kůru a vymačkejte šťávu. Rozklepněte 2 vejce a oddělte žloutky od bílků (bílky nechte stranou). Žloutky, 2 celá vejce, 150 g cukru a šťávu ze dvou citronů vložte do hrnce. Šlehejte do hladka. Přesuňte na plamen, přidejte kůru z citronu a máslo na kostičky. Vše svařte za stálého míchání. Až směs zhoustne, stáhněte ji z ohně a přeceďte. Dejte vychladnout.
Nyní připravte sníh. Do hrnce dejte 60 g cukru a 30 ml vody. Vyšlehejte zvlášť bílky se solí a postupně přidejte 40 g cukru. Cukrový sirup zahřejte na 121 °C. K bílkům pomalu přilévejte horký sirup a šlehejte na střední rychlost. Po přilití veškerého sirupu zvyšte rychlost a pokračujte ve šlehání, dokud sníh nevychladne.
Pro přípravu citronového sirupu dejte na oheň hrnec se šťávou a kůrou ze zbývajícího citronu, 100 g cukru a 100 ml vody. Provařte, aby se cukr rozpustil, stáhněte z plotny a přeceďte. Po vychladnutí přidejte limocello.
V další míse ušlehejte mascarpone, aby bylo krémové. Pomalu přidávejte citronový krém „lemon curd“, vanilkový extrakt a prošlehejte. Potom přidejte 3 lžíce vyšlehaného sněhu a důkladně promíchejte. Přidejte zbytek sněhu a zapracujte stěrkou ode dna.
Nakonec dezert sestavte. Formu vyložte pečicím papírem. Jako první dejte vrstvu piškotů namočených v citronovém sirupu. Pokračujte vrstvou citronového mascarpone krému a následně vrstvou jahodových plátků. Jahody pomažte tenkou vrstvou krému. Takto pokračujte dál. Poslední vrstvou musí být piškoty. Formu zabalte do potravinářské fólie a vložte do lednice (min. na 3 hodiny). Po vychladnutí tiramisu obraťte na talíř, ozdobte zbylým krémem jahodami.