Luxusní želé dort s ovocem jako z restaurace - postup přípravy
Připravte si krásný a lahodný želé dezert, ve kterém se střídají krémově bílé pruhy s ovocnou vrstvou. Příprava vám zabere jen chvilku, přesto bude výsledek vypadat jako z pětihvězdičkové restaurace.
Bílá kokosová část
Ovocná část
Nejprve připravte krémově bílou část. Do velké žáruvzdorné skleněné mísy nalijte kokosovou smetanu spolu s vodou. V menší mističce smíchejte želatinu, agar a cukr. Vsypte do mísy s kokosovou smetanou a vodou. Zahřejte a za stálého míchání uvařte do želatinové konzistence. Připravte si bábovkovou formu a všechnu bílou hmotu do ní nalijte.
Ztuhlou bílou želatinovou hmotu vyklopte na talíř a opatrně ukrajujte malé pravidelné plátky. Ty pak naskládejte znovu do bábovkové formy tak, aby mezi jednotlivými bílými dílky byla vždy mezera. Vystačí vám tedy na dva stejné dezerty.
Připravené ovoce nakrájejte na malé, stejné kousky. Smíchejte několik druhů, dezert bude mít zajímavější chuť. V další misce smíchejte 600 ml vody se směsí cukru, želatinového prášku a agaru. Opět zahřejte a míchejte tak dlouho, dokud nevznikne gelovitá konzistence. Nechte trochu vychladnout, ale ne tolik, aby hmota ztuhla. Nalijte želatinu do jedné mezery v bábovkové formě asi do poloviny. Nasypte trochu ovoce a dolijte zbylou část želatinou.
Takto postupujte se všemi zbývajícími dílky. Želatinu, která zbyde, rozlijte po celém povrchu, aby se dezert hezky sjednotil. Nechte dobře ztuhnout a vyklopte na připravený talíř. Výsledný dezert bude nejen skvěle chutnat, ale také vypadat velmi efektně. Hodí se i jako narozeninový dort nebo lehké letní osvěžení.