Nejkřehčí linecký koláč s jablky - postup přípravy
Jablečné koláče jsou velmi populární po celém světě. Díky tomu se můžete setkat s desítkami receptů, přičemž každý z nich chutná i vypadá trochu jinak. Tentokrát si představíme další recept, podle něhož můžete připravit velmi chutný, jemný a jednoduchý koláč z jablek.
Těsto
Náplň
Měkké máslo utřete s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidejte vejce, sůl, vanilkovou esenci, zakysanou smetanu a jedlou sodu. Vše důkladně promíchejte. Postupně přidávejte mouku a prášek do pečiva. Začněte s hnětením těsta, dokud nezískáte směs, která se nebude lepit na prsty. Potom ho nechte odpočívat po dobu 15 minut.
Zapněte troubu, aby se pořádně předehřála. Jablka oškrábejte a zbavte jádřinců se semínky. Nastrouhejte je na hrubém struhadle nebo kousky jablek vložte do kuchyňského robota. Potom je smíchejte s cukrem a nechte stát, aby se oddělila veškerá tekutina.
Těsto rozdělte na dvě podobné poloviny. Obě části těsta vyválejte na tenké pláty. První plát položte na plech vymazaný olejem a vyložený pečicím papírem. Propíchejte těsto vidličkou a posypejte dvěma lžícemi krupice. Na povrch rozložte jablka a zasypejte je skořicí. Na stole pomazaném olejem rozválejte druhý plát těsta. Potom ho položte na vyskládaná jablka. Tento plát také propíchejte vidličkou.