Vrstvený dort z odpalovaného těsta se šlehačkovým krémem a karamelovou polevou - postup přípravy
Krásný vrstvený dort s velmi příjemnou texturou těsta i krému je nenáročnější na přípravu i suroviny, než by se na první pohled zdálo. I když odpalované těsto nemá dobrou pověst právě u začátečníků, opak je ve skutečnosti pravdou. Nic jednoduššího už být nemůže. Proto dejte obavy stranou a vyzkoušejte tento dort i vy u sebe doma. Okouzlí i ty, kteří obyčejně nemají sladké příliš v lásce.
Odpalované těsto
Krém
Mléko a vodu nalijte do rendlíku s nepřilnavým povrchem. Přidejte k němu cukr, sůl a máslo a za stálého míchání přiveďte všechny ingredience k varu. Jakmile se máslo úplně rozpustí, odstavte rendlík ze sporáku a přidejte hladkou mouku, kterou jste předtím proseli přes jemné sítko.
Začněte vařečkou intenzivně a energicky míchat směrem vzhůru a neustále nadzvedávat těsto ode dna. Pak rendlík vraťte zpátky na plotnu a za stálého míchání směrem vzhůru pokračujte ve vaření další 2 až 3 minuty. Když těsto získá soudržnou a homogenní konzistenci, vyklopte ho do misky.
Pokud máte kuchyňský robot, bude práce snazší. Pokud ne, vezměte lžíci, stěrku nebo vařečku a začněte těsto promíchávat. Vyklepněte k němu jedno vajíčko a zapracujte ho do těsta. Když se úplně ztratí, vyklepněte další vajíčko a opět ho důkladně vmíchejte. Stejným způsobem přidávejte vždy po jednom vejci a pokaždé jej dobře zapracujte. Výsledkem by mělo být vláčné a snadno roztíratelné těsto.
Těsto rozdělte na dvě poloviny a každou z nich rozetřete na plech pokrytý pečicím papírem tak, abyste vytvořili obdélníkový plát. Každý z nich vložte do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C a pečte ho asi 12 minut. Upečené korpusy položte na sebe, podélně je rozkrojte, položte je znovu na sebe a rozkrojte tentokrát příčně. Potřebujete získat celkem 8 stejně velkých plátů těsta. Nakonec ořízněte hrany do roviny.
Když jsou korpusy hotové, připravte krém. Do mísy vyklopte tvaroh a zasypejte ho moučkovým cukrem. Tyčovým mixérem či elektrickým šlehačem obojí zpracujte na homogenní a krémovou hmotu. V jiné míse vyšlehejte šlehačku do pevné konzistence a jemně ji vmíchejte do tvarohové směsi.
Sestavte dort tak, že na tác položíte první plát korpusu, rozetřete na něj vrstvu krému a přiklopíte ho dalším plátem těsta. Takto pokračujte ve vrstvení i se zbylými surovinami. Poslední vrstvu bude tvořit těsto. Zbylý krém pak rozetřete po obvodu stěn dezertu, které ozdobte mandlovými lupínky a vršek ozdobně postříkejte karamelem.