Jablečné mini záviny z kefírového těsta - postup přípravy
Tyto mini záviny jsou díky kefíru nejen vláčné, ale vydrží i dlouhou dobu čerstvé (pokud je však dřív nesníte). Jestliže by vás jablka omrzela, jednoduše použijte jakékoliv jiné ovoce.
Těsto
Náplň
Jablka oloupejte, odstopkujte, zbavte je jádřince a nastrouhejte je na hrubém struhadle. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte strouhaná jablka, zasypejte obyčejným a vanilkovým cukrem a důkladně promíchejte. Nechejte směs dusit okolo 5 minut, dokud nezměknou a nevypaří se tekutina, a sundejte pánev ze sporáku. Poté směs přendejte do misky a nechte vychladnout. Kefír o pokojové teplotě smíchejte ve sklenici se žloutkem, cukrem a špetkou soli.
Mouku smíchejte s práškem do pečiva a studeným máslem, vytvořte drobenku. Do té přilijte kefírovou směs a uhněťte měkké a pružné těsto. Vložte ho do sáčku a dejte na 15 minut do lednice. Těsto rozdělte na 2 části a každou vyválejte do tloušťky 4 mm. Vyválené těsto potřete máslem, naneste jablečnou náplň a srolujte.
Totéž zopakujte i s druhou částí těsta, poté záviny nakrájejte na menší kousky. Plech vyložte pečicím papírem, dejte na něj mini jablečné záviny a potřete je rozšlehaným vejce. Plech vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů péct na 20–25 minut. Poté můžete podávat, dobrou chuť!