Luxusní vrstvený čokoládový dortík bez mouky - postup přípravy
Lahodný a krásný vrstvený čokoládový dortík je sice trochu pracnější, ale námaha se bohatě vyplatí. Nejenže je příprava zábavná, ale výsledek je jako z profesionální cukrárny. Vyrazte dech svým kamarádkám nebo tchyni a upečte jim tuto čokoládovou dobrotu.
Těsto
Krém z pravé čokolády
Kávový sirup
Čokoládová poleva
Čokoládu nalámejte do mísy, přidejte na kostičky nakrájené máslo a sladkou smetanu. Misku vložte do parní lázně a zahřívejte, dokud se přísady nezačnou rozpouštět. Metličkou míchejte, dokud se nepropojí do jednolité hmoty, a pak misku odstavte z tepla. Vyklepněte pět vajíček a oddělte bílky od žloutků. Žloutky smíchejte s jednou a půl lžící cukru a s vanilkovým extraktem a šlehačem šlehejte, dokud nevznikne hustý krém. Přidejte kakaový prášek a špetku soli a pokračujte ve šlehání, dokud nezískáte homogenní směs. Do té pak zapracujte rozpuštěnou čokoládovou směs.
Ve třetí misce vyšlehejte bílky se špetkou soli do pevného sněhu a během šlehání postupně přidávejte zbylé množství cukru. Výslednou pěnu pak přeneste do mísy s čokoládovým těstem a dobře vše promíchejte do homogenní směsi. Tu pak nalijte na plech o rozměrech 30 x 40 cm vyložený pečicím papírem. Troubu nechte rozehřát na teplotu 185 °C, poté žár ztlumte na 175 °C a vložte do trouby plech s těstem, které pečte po dobu 11 až 13 minut.
Zatímco se těsto peče, připravte si krém. Do misky nalijte 80 gramů sladké smetany a smíchejte ji s 1 lžičkou kakaového prášku. V samostatné misce rozpusťte nalámanou hořkou čokoládu s 1 lžičkou másla a přilijte ji ke smetaně s kakaem. Misku opět zahřívejte nad parní lázní, dokud se přísady nepropojí. Vyšlehejte zbylé množství smetany do měkké pěny, po lžících ji přidávejte do čokoládové směsi a pokaždé ji dobře rozmíchejte. Výsledným světle hnědým krémem pak naplňte zdobicí sáček.
Upečený korpus nechte zchladnout, vyklopte ho z plechu a sloupněte pečicí papír. Ořízněte asi 1 centimetr z každé strany, abyste získali rovné okraje. Vzniklý úhledný obdélník pak rozkrájejte na 6 malých obdélníčků.
Smíchejte vodu s cukrem a kávovým likérem či kávovým rumem. Položte jeden obdélníček na tácek, potřete ho kávovým sirupem a naneste na něj ze zdobicího sáčku vrstvu čokoládového krému, který nožem rozetřete do rovnoměrné vrstvy silné kolem 8 mm. Na krém položte další obdélník, potřete ho opět kávovým sirupem a poté krémem.
Takto střídejte vrstvy, dokud vám nedojdou suroviny. Poslední vrstvu by měl tvořit krém, který rozetřete po celém povrchu dortu, včetně boků. Hotový dortík vložte na 1 až 2 hodiny do lednice ztuhnout.
Nakonec připravte čokoládovou polevu. Vodu svařte s cukrem a přidejte želatinu, do níž vmíchejte rozpuštěnou hořkou čokoládu. Ztuhlý dortík pak přeneste na mřížku a ze všech stran ho rovnoměrně polijte čokoládovou polevou.
Před podáváním opatrně odkrojte ostrým nožem všechny boky, aby vynikla vrstvená struktura dortu, rozkrojte dortík na dvě kostky, jejich povrch ozdobte hromádkou plátkového zlata (anebo jakkoliv podle svého vkusu) a podávejte.