Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Mrkvový dort s ořechy a karamelovou polevou

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 380 minut
čas vaření Vaření: 50 minut

Mrkvový dort s ořechy a karamelovou polevou - postup přípravy

Tento dort má naprosto vše, co si můžete přát. Sladká chuť karamelového krému jen dokresluje chuť mrkvového korpusu. Okouzlíte jím nejednoho oslavence.

Ingredience pro:
1 porce

Karamel

Těsto

Krém

Kuchařka
Kuchařka: Nela Maloňková
1. KROK

Vlašské ořechy dejte zlehka opéct na pánev a poté je nasekejte nadrobno. Do hrnce dejte cukr, zalijte vodou, promíchejte a za stálého míchání vařte, dokud směs nezkaramelizuje. Poté do ní přilijte ohřátou smetanu, promíchejte, a nakonec přihoďte máslo. Míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Hotový karamel přelijte do mísy.

2. KROK

Do jiné mísy rozklepněte vejce a přidejte k nim špetku soli. Začněte je šlehat, během tohoto procesu do mísy přisypejte cukr. Nalijte do těsta olej a opět zašlehejte. Zvlášť smíchejte mouku, prášek do pečiva, mletou skořici a vanilkový cukr. Prosejte a sypkou směs postupně zašlehávejte do těsta. Promíchejte s vlašskými ořechy a nastrouhanou mrkví. Přichystejte si dvě dortové formy (průměr 20 cm) vyložené pečicím papírem a do každé nalijte polovinu těsta.

3. KROK

Dejte je do trouby předehřáté na 180 stupňů péct na 30 až 40 minut. Jakmile jsou upečené, vyjměte je z formy a na jednom korpusu seřízněte vršek. Do mísy dejte smetanový sýr a vyšlehejte jej s moučkovým cukrem. Postupně během šlehání přilijte studenou smetanu ke šlehání a na závěr promíchejte s 80 ml karamelu.

4. KROK

Na servírovací tác či talíř dejte první korpus s odříznutým vrškem a potřete ho krémem. Dejte na něj druhý korpus. Dort obmažte ze všech stran zbylým krémem. Nechejte jej přes noc v lednici a na druhý den ho dozdobte zbylými ořechy a zbylým karamelem. Poté můžete servírovat, dobrou chuť!

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů