Mrkvový dort s ořechy a karamelovou polevou - postup přípravy
Tento dort má naprosto vše, co si můžete přát. Sladká chuť karamelového krému jen dokresluje chuť mrkvového korpusu. Okouzlíte jím nejednoho oslavence.
Karamel
Těsto
Krém
Vlašské ořechy dejte zlehka opéct na pánev a poté je nasekejte nadrobno. Do hrnce dejte cukr, zalijte vodou, promíchejte a za stálého míchání vařte, dokud směs nezkaramelizuje. Poté do ní přilijte ohřátou smetanu, promíchejte, a nakonec přihoďte máslo. Míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Hotový karamel přelijte do mísy.
Do jiné mísy rozklepněte vejce a přidejte k nim špetku soli. Začněte je šlehat, během tohoto procesu do mísy přisypejte cukr. Nalijte do těsta olej a opět zašlehejte. Zvlášť smíchejte mouku, prášek do pečiva, mletou skořici a vanilkový cukr. Prosejte a sypkou směs postupně zašlehávejte do těsta. Promíchejte s vlašskými ořechy a nastrouhanou mrkví. Přichystejte si dvě dortové formy (průměr 20 cm) vyložené pečicím papírem a do každé nalijte polovinu těsta.
Dejte je do trouby předehřáté na 180 stupňů péct na 30 až 40 minut. Jakmile jsou upečené, vyjměte je z formy a na jednom korpusu seřízněte vršek. Do mísy dejte smetanový sýr a vyšlehejte jej s moučkovým cukrem. Postupně během šlehání přilijte studenou smetanu ke šlehání a na závěr promíchejte s 80 ml karamelu.
Na servírovací tác či talíř dejte první korpus s odříznutým vrškem a potřete ho krémem. Dejte na něj druhý korpus. Dort obmažte ze všech stran zbylým krémem. Nechejte jej přes noc v lednici a na druhý den ho dozdobte zbylými ořechy a zbylým karamelem. Poté můžete servírovat, dobrou chuť!