Kynutý chléb pečený v pánvi - postup přípravy
Pokud vám došlo pečivo a přemýšlíte, jak si snadno a rychle nějaké doma připravit, máme pro vás skvělý recept na kynutý chléb z pánve, který je dokonale vzdušný, nadýchaný a chutný. Dokonce ani nepotřebujete nůž, abyste ho nakrájeli. Je rozdělen do osmi částí, které od sebe bez problémů oddělíte i rukou. Tento recept si zamilujete.
Ingredience
Do teplé vody nasypejte sušené droždí a cukr a míchejte, dokud se obojí nerozpustí. Pak přidejte sůl a rostlinný olej a po částech prosévejte do směsi mouku, kterou vždy důkladně zapracujte. Jakmile začne těsto houstnout, začněte hníst těsto rukama a vypracujte ho do hutné, táhnoucí se a lepivé konzistence. Hotové těsto v míse přikryjte utěrkou a nechte 40 minut na teplém místě kynout.
Když těsto zdvojnásobí svůj původní objem, vyklopte ho na pracovní desku posypanou trochou hladké mouky. Ještě trochu ho propracujte, abyste získali nadýchanou, vzdušnou a nelepivou hmotu. Tu pak rozdělte na 8 stejně velkých kousků a každý z nich zformujte do tvaru koule.
Koule těsta vyskládejte do pánve vedle sebe, zakryjte je utěrkou či pokličkou a nechte 15 minut kynout. Pak postavte pánev na plotnu a pod pokličkou pečte chléb na nejnižším žáru opět 15 minut. Poté vezměte velký talíř o průměru pánve, natřete ho olejem a vyklopte na něj chléb, který s pomocí talíře otočte na druhou stranu a pokračujte v pečení dalších 15 minut. Po dopečení přemístěte chléb z pánve na talíř, zakryjte ho utěrkou a nechte ho vychladnout.